
Počeo Gastro-turistički festival: Različiti ukusi na jednom mestu (VIDEO)
Dvanaesti put zaredom u Nišu se održava međunarodni Gastro-turistički festival. Okupio je oko 350 takmičara iz više zemalja Evrope i sveta. Priznate i poznate sudije ocenjuju njihov rad i stručnost u boksevima u osam takmičarskih kategorija.
Pripremaju se jela od mesa, ribe, čorbe, pasulj, pice ali i raznorazne poslastice.
“Spremao sam jelo od piletine – kombinacija slatko, ljuto i pomalo slano”, kaže takmičar Stefan Tasić iz Leskovca.
Jela ocenjuje 33-oje vrhunskih sudija iz celog sveta. Među njima i Nebojša Mitrović koji je clan švedske Asocijacije kuvara, poreklom iz Pirota.
“Šveđani imaju čudne ukuse, vole da mešaju slatko i slano. Na primer kad bi u pljeskavicu stavio džem od ribizle. Zato kad dođu u Srbiju oduševe se. Zna se ko ima jednu najboljih kuhinja u Evropi”, kaže Mitrović.
„Cilj festivala je da spojimo što više nacija i da pokažemo nacionalnu kuhinju Srbije. Nišlije su veliki domaćini, to je carski grad i želimo da pokažemo da je lepo druženje ovde”, ističe Petar Majstorović, koordinator takmičenja.
Festival organizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš uz podršku Ministarstva turizma i omladine , Turističke organizacije Grad Niša, brojnih ugostitelja i prijatelja Udruženja.