Dugotrajne visoke temperature ne prijaju povrću, upozoravaju proizvođači, pa savetuju da je sada pravi trenutak za kupovinu većih količina. Ipak, većina Nišlija ne žuri sa pripremom zimnice. Kažu da će sačekati septembar ili barem nekoliko svežijih dana, kada će povrće biti bolje, a priprema lakša. Kakve će biti cene u septembru niko ne može da predvidi.
Najbolja zimnica pravi se onda kada je leto pri kraju, a plodovi dovoljno zreli i gotovo na izmaku – pa su im cene niske. Barem tako kažu oni koji je godinama prave. Nišlije još ne kupuju povrće za zimnicu:
„Još je rano.
Još uvek rano, u septembru. Cene su više nego prošle godine, sigurno za 20, 30 odsto, 
Od septembra. Pravimo zimnicu. Za sada je 150, 200. Najbolje je kad napravite sami.
Ja ne bih sad. Četrdest stepeni, gde ćemo to da stavimo?“
Međutim, ima i onih koji zimnicu prave i ranije.
Prodavci na niškim pijaca kažu da visoke temperature i suša ne prijaju paprici. Ipak, ponude ima, ali se paprika za zimnicu još ne kupuje.
“Cene su iste. Sedam za sto, deset za sto”
“Paprika za venac ide. Ja sam imala dest džakova, sad nemam ništa. Sve sam prodala. Cena je od 10 do 30 dinara, zavisi od veličine, kažu prodavci.
Kilo paprike na niškim pijacama je od 100 do 160 dinara, negde i 200. Slična je i cena paradajza.
