четвртак, јун 26

Gadžin Han: Izvorišta skoro presušila, rešenje – arteški bunari?

0
80

Milisav Filipović – predsednik Opštine Gadžin Han

U Gadžinom Hanu, kada je reč o snabdevanju pijaćom vodom, situacija skoro da je očajna. Izdašnost izvorišta opala za čak 80 odsto! Bukvalno sva naseljena mesta suočena su sa nestašicom vode, a Opština je proglasila vanrednu situaciju.

Najavljuju se cisterne sa vodom za piće, ali i sa tehničkom vodom za zalivanje bašti.

Predsednik Opštine, Milisav Filipović apeluju da se voda iz vodovoda ne troši za bašte. A kao jedino izvodljivo rešenje najavljuju arteške bunare. Ali, i kaže da to neće biti ovog leta.

Rešenje bi bilo povezivanje na neki stabilni sistem vodosnabdevanja, ali to je nerealno i preskupo. Grad Niš nam je najbliži, ali bi i to bilo vrlo skupo, a i potrebno je dugo vremena da bi se to uopšte realizovalo i stavilo u funkciju. Zato kažem da je to nešto nerealno i da ne treba razmišljati o tome. Drugo neko rešenje su ti arteški bunari. ne znam u ovom trenutku detalje, jer smo tek sada počeli da istražujemo i razmišljamo o tome, ali i to nije jeftino. Ipak, puno je jefitinije od prve opcije i može mnogo brže da se uradi i da se tako reši problem vodosnabdevanja, rekao je Filipović u emisiji DANAS.

Dodaje da to, ipak, nije moguće uraditi ovog leta. A na pitanje da li bi to opština finansirala iz svog budžeta, odgovara da to nije moguće.

Koliko košta arteški bunar?

Foto pixabay – ilustracija

Prema informacijama koje se mogu naći na internetu, samo kopanje ili bušenje arteškog bunara može koštati nekoliko hiljada evra, a može da ide i do nekoliko miliona dinara, zavisno od veličine i kapaciteta bunara, kao i od dubine iz koje se izvlači voda.

Cena probijanja bušotine za navodnjavanje ili geosondu za toplotnu pumpu, na terenu srednje kategorije iznosi između 30 i 60 EUR

po dubinskom metru, navodi se na jednomn sajtu.

Uz to, uvek postoji rizik jer se nikada ne može sa sigurnošću znati li će vode biti na mestu gde bušite, bez obzira na mape i pretpripremni postupak.

Comments are closed.