TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

ZATVORENICI ONLINE UČE KAKO DA SUZBIJU BES!

U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu za osuđenike je pokrenut program psihosocijalne podrške putem radionica za kontrolu besa koje se po prvi put u sistemu izvršenja održavaju onlajn zbog mera prevencije širenja virusa korona. Radionice za kontrolu besa se godinama unazad organizuju u kazneno-popravnim zavodima u Srbiji, ali ovaj program je specifičan po tome što su osuđenici obučeni da budu treneri drugim osuđenim licima.

Za sad je obuku trenera prošlo sedam osuđenika koji su nastavili program da sprovode sa 64 osuđenika u ovom zavodu, uz prisustvo zaposlenih u Službi za tretman.
Cilj ovog programa je da stimuliše promene u ponašanju koje je, u najvećoj meri, i dovelo do činjenja krivičnih dela, a koji može da pomogne da se poboljša fizičko i mentalno zdravlje osuđenika.

Svrsishodnost ovih programa je i u razvoju većeg stepena samopouzdanja osuđenika i njihovog boljeg reagovanja na stresne situacije.
Sledeći primere iz zapadne penološke prakse, na kojima se zasniva i rad Službe za tretman u srpskim zavodima, Uprava već godinama sprovodi navedeni program imajući u vidu da ovaj način rada sa osuđenicima pomaže njihovu bolju reintegraciju u društvo i smanjuje stopu povrata i kriminaliteta u društvu.

Radionice u KPZ u Nišu se organizuju u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za ljudska prava iz Niša, uz finansijsku podršku nemačke organizacije „Help“.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com