TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija Politika region i Srbija Udarne

GRENEL: OVO NISU PAPIRI, VEĆ NOVI POSLOVI, RADNA MESTA

U Ambasadi SAD u Beogradu poceli sastanci predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa Ricardom Grenelom i delegacijom DFC.       FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

U Ambasadi SAD u Beogradu zvanično su počeli sastanci predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa specijalnim savetnikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC.

Kako je ranije najavljeno, tema sastanka je realizacija projekata u oblasti energetike, prerađivačke industrije, ekologije i podrške malom biznisu, koje će delom finansirati DFC,  koji su dogovoreni sporazumom u Vašingtonu.

Grenel: Ovo nije stranačka stvar, nikad veća SAD delegacija u Srbiji

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel i šef DFC Adam Boler očekuju kontinuitet u realizaciji sporazuma iz Vašingtona, ističu da to nije partijska stvar.

“Ono što ste videli je posvećenost vlade SAD”, naglasio je Grenel na pres konferenciji, upitan na koji način misli da će se obezbediti sprovođenje sporazum s obzirom na izbore u SAD.

Da je reč o posvećenosti vlade SAD, kaže Grenel, svedoči i činjenica da je u Beograd, samo dve nedelje nakon Vašingtonskog sporazuma, doputovala nikada veća delegacija SAD u poseti Srbiji, od doba Džimija Kartera, a možda i u celoj istoriji odnosa dve zemlje.

To, kaže Grenel, pokazuje punu pažnju koju vlada SAD posvećuje ovom regionu.

“Odajem priznanje i predsedniku Aleksandru Vučiću I premijerki Ani Brnabić, jer su posvećeni da duboko zarone u ovu materiju iz perspektive srpske strane ka tome šta može da se pokrene. Najvažnije su same komore I privatni sektor, što se tiče zamaha otvaranja ka mogućnostima privatnog sektora », dodao je Grenel. Podsetio je da je predsednik Donald Tramp autor vizije da se razgovori Beograda i Prištine prebace na ekonomsku normalizaciju. Rekao je da se radi o procesu koji će trajati 10 do 20 godina i čiji će se rezultati videti.

“Videćete da će se vrlo brzo otvoriti radna mesta. Biće to visoko plaćeni poslovi u energetici, ekologiji, infrastrukturi“, dodao je on. Grenel je kazao da je ovo prilika da se mnogobrojni obrazovani Srbi u SAD i Evropi, nakon sticanja obrazovanja, vrate i pokrenu posao u svojoj domovini.

Boler: BG i PR se odlučili za narod, a ne politiku

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler istakao da čestita na hrabrosti što su se Beograd i Priština “odlučili za narod, a ne za politiku”.

Boler je ukazao da je u Sbiju doputovao sa još pet drugih američkih agencija: “U našoj delegaciji ovde je kompletna ekonomska moć američke vlade”, istakao je šef DFC.

Kazao je da ekonomska normalizacija znači investicije i otvaranje radnih mesta, mogućnost da se razmišlja kakva bi budućnost mogla biti, umesto da budemo blokirani u prošlosti. Boler je istakao da ovo nije situacija da jedna zemlaj dobija, a druga gubi, već je u pitanju da svi imaju koristi i da ovo donosi novac ljudima. On je podsetio da su SAD jedna do najsnažnijih zemalja u svetu pre svega zbog snage svog privatnog sektora. “Ovaj region će rasti I stvarati neverovatne mogućnosti, a pokretač toga biće privatni sektor”, naglasio je Boler.

Čadež: Grenel promenio pristup rešavanju složenih tema

Predsednik Privedne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na uspešan način promenio pristup rešavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

“Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas deli”, rekao je Čadež posle sastanka predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC, i zahvalio Grenelu na tome.   “To je isuviše sisrok proces koji je bio godinama blokiran, a ovakav pristup je učinio mogućim da se sedne u Vašingtonu i potpiše sporazum”, rekao je Čadež. Istakao je da će istorija pokazati da ćemo se toga sećati kao prekretnice i donošenja stabilnosti u ovaj reigon. Čadež je, takođe, zahvalio čelniku DFC Adamu Boleru što je tako brzo došao u Beograd.

“Kada smo se sreli pre dve nedelje u Vašingtonu, kada sam ga pitao koliko brzo mogu da dođu, rekao je ”za dva meseca””.

Čadež ističe da su imali jako plodne razgovore u prethodnih šest meseci da postoje brojne mogućostima i u Srbji i tzv. Kosovu. Zahvalio je i predsedniku kosovske privredne komore Beratu Rukićiju što sarađuju dobro već pet godina i da su napravili zajednički tim za podršku projektima, koji daje ekepsertizu vladama.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com