Šta je uzrok smrti devojčice?

vrtić zvončićiČetvorogodišnja devojčica koja je u utorak preminula na putu od Doma zdravlja ka Kliničkom centru imala je varičele, a preliminarni obdukcioni nalaz potvrdio je i  beta hemolitički streptokok grupe A. To je za Zonu plus izjavio direktor Instituta za javno zdravlje Miodrag Stojanović. Podsetimo, devojčicu su roditelji doveli u Dom zdravlja u veoma teškom stanju. lekari su započeli reanimaciju i pozvali hitnu pomoć, ali se stanje pogoršalo. Dete nije reagovalo na terapiju i nije dolazilo svesti. Preminulo je u kolima Hitne pomoći na putu do klinike. Doktorka Snežana Ivanović kaže da su devojčicu roditelji dovodili u Dom zdravlja i tri dana ranije, i da je primio dežurni lekar.

Lekari kažu da nema razloga za paniku i da druga deca nisu ugrožena. Epidemiolozi su u saradnji sa sanitarnom inspekcijom preduzeli sve zakonom propisane mere “pošto je dijagnoza deteta bila sepsa, a opservacija meningitis.” U međuvremenu proglašena je epidemija varičele u vrtiću”Zvončići”, gde je išla ova devojčica. Baš u njenoj grupi potvrđen je virus boginja kod osmoro dece.

U vrtiću je 247-oro dece, a osmoro obolelih. To je mali broj dece u odnosu na ukupan broj ali se radi o deci baš iz te grupe, to je jedan od razloga što je proglašena epidemija, kaže načelnica Epidemiološke službe DZ Niš Svetlana Kostić.

Rezultati briseva dece sa kojima je devojčica bila u kontaktu tek se očekuju, i niko ne želi da kalkuliše šta je dovelo do kobne posledice.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Radovan Karadžić kaže da će konačne rezultate imati sutra i da će ih proslediti Kliničkom centru Niš.