Nebojša Vasić
Nebojša Vasić

Nebojša Vasić iz okoline Gnjilana stoti je pacijent kome je u Kliničkom centru u Nišu presađen bubreg. Operisan je u petak i oseća se dobro.

Iznenada sam se razboleo. Došao sam ovde 18. januara i rekli su mi da su bubrezi prestali da rade. Doktorka Branka je dala predlog da se uradi transplantacija. Sve je proteklo dobro.

Trajko Vasić
Trajko Vasić

Bubreg mu je dao otac Trajko koji kaže da je bio spreman sve da učini da sinu spase život. I on se dobro oporavlja.

U Srbiji se i inače uglavnom traži donator organa među rođacima.

Od ovih stotinu transplantacija u Nišu, samo 27 odsto predstavljaju kadaverične transplantacije, kaže šef Tima za transplantaciju dr Goran Paunović.

Transplantacija je obavljena na novoj Klinici za kardiohirurgiju i transplantologiju, gde postoje odlični uslovi za takve operacije. Direktor Klinikedr Dragan Milić kaže da je u planu da se krene sa transplantacijom ostalih organa, pa i jetre.

Inače, u niškom kliničkom centru na novoj klinici za kardiohirurgiju danas je urađena dvestota operacija na otvorenom srcu.

Najsavremeniji terapijski blok

Nuklearna medicina radoviU Centru za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Niš počela je izgradnja najsavremenijeg terapijskog bloka. Tu će biti stvoreni svi uslovi za terapiju radioaktivnim jodom u lečenju karcinoma štitne žlezde. Do sada, pacijenti su nakon izuzetno teške operacije morali da idu na terapiju u druge centre, a onda da se vraćaju kako bi se prati stanje. Blok će biti završen za mesec i po dana, a gradi se sredstvima iz donacija