73 godine od bekstva iz logora na Crvenom Krstu

73 godine od bekstva iz logora na Crvenom Krstu

LOGOR PARASTOS U Nišu je obležen dan kada je pre 73 godine u fašističkoj Evropi izvedene prvo organizovano bekstvo iz jednog nacističkog konc logora! U današnjem muzeju „12 februar“ na Crvenom krstu, održan je pomen nastradalima, a vence su na mestu gde su streljane stotine Srba, Jevreja i Roma položili predstavnici grada Niša, Vojske Srbije, udruženja boraca rata i građani.

Taj 12. februar davne 1942. godine za mnoge je značio spas. Načuvši da se sprema masovno streljanje, njih 147-oro krenulo je u besktvo. U tome je uspelo 105, a 82-oje nije stiglo do druge strane žice. Retki su oni koji logorske dane još prepričavaju. Nišlija Vladimir Jovanović priseća ih se sa tugom.

“Doveli su nas iz sela Kravlje, i istog dana su dvadesetoro odveli na streljanje. Svi smo čekali istu sudbinu. Nemački gestapovci su se iživljavali i psihički i fizički”, kaže Jovanović.

U znak sećanja na ovaj za istoriju Durgo svetskog rata važan datum, predstavnici grada, vojske, udruženja na mesto streljanja položili su vence.

“Ovaj kompleks ostaće kao kulturno dobro za sve generacije, i Grad će uvek stajati iza njega”, kaže većnik Niša Jovan Stojković.

Zgrada izgrađena 1930. godine najpre je bila vojna kasarna na Crvenom krstu, ali je već na samom početku rata, aprila 1941. godine bodljikavom žicom izdvojena iz kruga kasarne i pretvorena u logor. Danas koncentracioni logor na Crvenom krstu pretvoren je u muzej, koji je iz godine u godinu sve posećeniji, što potvrđuje i kustos Narodnog muzeja Nebojša Ozimić.

U obeležavanje 73. godišnjice od proboja logora i ove godine uključili su se niški izviđači – organizovali su dvodnevni marš “Tragom logoraša”, išavši putem kojim su zatvorenici 42. godine grabili ka slobodi.[mom_video type=”youtube” id=”eyQVZYgr6Ow”]