TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

(INVALIDNOST) NEVIDLJIV-OS-TI Današnje vesti PROJEKTI 2022 VESTI Zdravstvo

770 HILJADA ‘‘NEVIDLJIVIH‘‘: DIJABETES – NEVIDLJIVI INVALIDITET KOJI ŽIVOT MENJA NAGORE

Andrija Jovanović iz Žitorađe kod Prokuplja jedan je od ”nevidljivih” invalida. On ima 79 godina i već deceniju je dijabetičar. Do svoje 69. godine života, živeo je potpuno normalan život, koji je počeo da mu se menja od trenutka kada je dobio dijagnozu dijabetes tip II.

Iako sam penzioner, bavio sam se poljoprivredom, sa sinom i porodicom obrađivao sam zemlju. Osećao sam se normalno. Bez ikakvih bolesti i zdravstvenih poteškoća. Promene sam prvi put primetio na leto, kada sam počeo da osećam pojačane glavobolje i vrtoglavice. U početku se nisam obazirao na to misleći da je to od godina i premora usled povećanog obima posla u poljoprivredi. Međutim, kada sam otišao kod lekara i nakon urađenih analiza ustanovljeno je da bolujem od dijabetesa. – priča nam Andrija.


DIJABETES POGAĐA I PORODICU OBOLELIH

Danas, nakon decenije borbe sa ovom sistemskom bolešću, ima problema sa bubregom, nosi kateter, ima česte nervoze, prima po deset jedinica insulina dva puta dnevno. Iako živi uvišečlanoj porodici, njegova bolest promenila je u značajnoj meri i život njegovih ukućana.

Dijabetes je bolest od koje ne pati samo onaj koji od nje oboli. Od dijabetesa pate i njegovi najbliži. Zbog vrtoglavica koje imam i dan danas ne smem nikada da budem sam. Uvek neko mora da bude kod kuće kako bi odvezao do lekara ukoliko mi ne bude bilo dobro. I smanjena mi je u velikoj meri radna sposobnost. Više ne mogu ukućanima da pomognem u velikom broju poslova. – objašnjava on.

Iako potrebu za tuđom negom i pomoći ima, kaže da se nikada za nju nije prijavljivao, jer iz iskustava drugih dijabetičara kaže da pravo na taj vid pomoći ostvaruju samo slepi i slabovide ili nepokretne osobe.

Nikada nisam pokušavao da zatražim neku vrstu pomoći od države. Imam slučajeva u daljoj rodbini koji su bolovali od ove bolesti, zbog koje su potpuno izgubili vid, i ostvarili pravo na tuđu negu i pomoć. Tada iz tih razgovora saznao sam da se tuđa nega dodelju samo nepokretnima ili slepima. Doduše, nikada te informacije nisam proveravao jer nisam hteo da pokušavam.

NIŠTA BEZ POMOĆI PORODICE I PRIJATELJA

Od trenutka kada je saznao dijagnozu od koje boluje kaže, da je naišao na veliku pomoć porodice, okruženja, komšija, rodbine. Kaže da do ovog razgovora nije znao da se dijabetes tretira kao invaliditet, ali da se od početka borbe sa ovom bolešću tako oseća.

– Sebe smatram invalidom. Više ne mogu da fizički budem aktivan u toj meri u kojoj sam bio. Sporije se krećem, češće zamaram. Šećer je podmukla bolest, ne osećam bol, ali osećam nemoć. Ipak, bez obzira na sve nikada nisam naišao na osudu okoline. Od kako sam se razboleo za sebe govorim da sam invalid, i nikada do sada nisam naišao na to da mi neko kaže ”ti ne izgledaš kao invalid” i sl, već se svi ponude da pruže pomoć i nađu se u kolikoj god meri mogu.

Najteže od svega mu pada što više ne može da uživa u slavljima i porodičnim okupljanjima, jer ne sme da previše uživa u hrani i piću.

Znate kako, mi živimo na selu, tu po tradiciji ne treba neki poseban povod da se okupimo i družimo uz malo domaće hrane, i po koju čašicu vina i rakije. Danas o svemu tome moram da vodim računa. Ne smem slatko uopšte, izbor hrane je sužen i ograničen, a više nema ni čestih zdravica sa komšijama. ” – kaže Andrija.

ŠTA JE NEVIDLJIVI INVALIDITET

Da li invalid mora biti osoba koja hoda sa štapom, uz pomoć štaka, kreće se u kolicima ili slabije čuje? Šta je sa onim osobama koje boluju od ”nevidljivog” oblika invaliditeta. A takvih je u svetu i Srbiji veliki broj.  Nevidljivi invaliditet je zajednički termin za širok spektar stanja, među kojima su mentalna stanja, dijabetes, fibromialgija, epilepsija, hronične bolesti i mnoge druge.

KAKO SPREČITI NADOLAZEĆU EPIDEMIJU DIJABETESA?

Dijabetes ili ”tihi ubica” kako ga zovu lekari i stručnjaci jedna je od najtežih bolesti. U svetu od ove bolesti boluje 422 miliona ljudi, a godišnje zbog nje umre 1,5 miliona. Svaka 11 osoba živi sa dijabetesom, a kako kažu stručnjaci te brojke će tek u budućnosti rasti. Doktorka niškog Doma zdravlja dr Dragana Jovanović Stevanović, jedna je od lekara koji tvrde da će broj obolelih od dijabetesa tek u narednim godinama rasti. Zato je ova godina posvećena je pristupu dijabetološkoj terapiji, jer prema rečima lekara veći deo čovečanstva nema pravilan pristup terapiji, nema pristup inovativnoj tehnologiji, inovativnim lekovima i pravilnom lečenju.

dr Dragana Jovanović Stevanović


Svedoci smo da dijabetes poprima razmere epidemije, i da je u sve većem procentu prisutan i da će tek u narednim godinama biti prisutan. Tako da je prevencija ono što pripadaprimarnoj zdravstvenoj zaštiti i rano otkrivanje faktora rizika. Mi u Domu zdravlja procene rizika za nastanak dijabetesa radimo na osnovu naših skrininga, na taj način otkrivamo i stanje predijabetesa – kaže dr Dragana Jovanović Stevanović

 

 

 

 

.

PREDDIJABETES”

Stanje ”preddijabetesa” je stanje povišenog nivoa šećera u krvi koji još uvek nije dostigao vrednost da bi se proglasio dijabetesom. To stanje je pravi trenutak stanje kada treba da se započne sa promenama.

Tada treba da se započne sa promenom načina života pre svega, a kasnije ukoliko bude potrebe i sa određenim medikamentima. Sada su ti lekovi na listi predviđeni i za hiperglikemiju, koja još uvek nije označena kao dijabetes. To zapravo znači, da kada su nam dve glikemije u roku od nekoliko dana više od dozvoljenih znači da imamo lošu toleranciju i da tada treba povesti računa o ishrani, fizičkoj aktivnosti, regulaciji telesne težine – objašnjava dr Jovanović – Stevanović.

KUTAK ZA DIJABETIČARE

Dijabetes može dovesti do mikro i makrovaskularnih komplikacija. Šta to znači ? Može doći do slepila, otkazivanja bubrega, šloga, infarkta srca. A da bi se to sprečilo mora se pri niškom Domu zdravlja postoji sva prateća dijagnostika uz pomoću koje se može otkriti dijabetes u najranijoj fazi, ali što je još važnije u ovoj zdravstvenoj ustanovi postoji i savetovalište za dijabetičare.

Kroz savetovalište za dijabetičare mi i opserviramo i pacijente sa predijabetesom, a takođe pratimo i one pacijente sa dijabetom. Zakazujemo ponovo određene kontrolne preglede, merimo glikemiju našte, telesnu težinu, obim struka. – kaže dr Dragana Jovanović – Stevanović.

VAŽNA ISHRANA

Pored sve prateće dijagnostike i kontrolnih pregleda računa, o zdravlju pacijenata obolelih od dijabetesa vodi i nutricionista.

Imamo i nutricionistu koji daje savete o pravilnoj ishrani. Na taj način se vrši jedna sistematska kontrola koja obuhvata i: pregled očnog dna, pregled krvnih sudova što je veoma važno za dijabetičare.

Iako nauka smatra da polovina osoba starijih od 65 godina već sada ima dijabetes, sve je više i najmlađe populacija koja boluje od ove vrste bolesti.

VRANJE: ‘‘NE DOZVOLI DA TE DIJABETES VODI KROZ ŽIVOT‘‘

Predsednica udruženja roditelja dece obolele od dijabetesa Jelena Milošević Ivančev.

U Vranju, udruženje roditelja dece obolele od dijabetesa zajedno sa udruženjem onkoloških pacijenata je 14. novembra organizovalo akciju merenja šećera u krvi, pod sloganom ‘‘ Ne dozvoli da te dijabetes vodi kroz život‘‘.

Ove godine smo odlučili da se povežemo sa udruženjem pacijenata onkoloških bolesnika. Mi smo otvoreni za sve, naši volonteri su tu da svima kojima je to potrebno ukažu o značaju dijabetesa – kaže predsednica predsednica udruženja roditelja dece obolele od dijabetesa Jelena Milošević Ivančev.


Saradnja udruženja obolelih od teških bolesti jeste dobar korak ka širenju svesti o tim bolestima, ali i njihovom sprečavanju kroz prevenciju.

Slađana Janković Udruženje onkoloških pacijenata Vranja

Najvažnije je da se prepozna značaj preventive, i da se radi na prevenciji. Da ne bude posle borba protiv bolesti, jer borba iscrpljuje čoveka, slabi imunitet. Sa dijabetesom se živi ceo život, deca obolela od dijabetesa idu u školu sa dijabetesom, ručaju sa dijabetesom, svakog trenutka su oni sa tom bolešću. Tako da to ne treba da bude borba, nego da bude preventiva da ne dođe do nje. Isto tako je i sa nama onkološkim pacijentima kad dođe do bolesti mi kažemo – borba. Zato je jako važno otići preventivno na pregled i na vreme otkriti svaku bolest i sprečiti je – kaže Slađana Janković iz Udruženja onkoloških pacijenata Vranja.


770 HILJADA ‘‘NEVIDLJIVIH‘‘

U Srbiji, prema dostupnim podacima, od dijabetesa boluje oko 770.000 hiljada ljudi. Među njima ima i dece I odraslih.  Zato je prošle godine Dijabetološki savez Srbije pokrenuo kampanju povodom svetskog dana dijabetesa simboličnog naziva – ‘‘770.000‘‘.Predsednik Dijabetološkog saveza Srbije, Aleksandar Opačić skrenuo je tada pažnju na značaj pristup savremenoj dijabetološkoj zaštiti.

– Ona naglašava važnost sistemske brige društva o osobama sa dijabetesom i podrazumeva pristup modernim, inovativnim terapijama, tehnološkim rešenjima, kao i odgovarajuću dostupnost lekara pacijentima, kako bi im se omogućio normalan život. Za inovativne terapije u lečenju dijabetesa zalažemo se već godinama. Najmoderniji insulini uveliko su nam dostupni, ali inovativna terapija podrazumeva i moderne neinsulinske opcije, predviđene svim relevantnim vodičima za lečenje dijabetesa, koje još nisu dostupne u Srbiji. Raduju nas najave Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da bi to uskoro trebalo da se promeni“ – rekao je Opačić.

14.NOVEMBAR – MEĐUNARODNI DAN DIJABETESA


Pre tačno tridesetjednu godinu Međunarodna fondacija za dijabetes i Svetska zdravstvena organizacija proglasile Svetski dan borbe protiv dijabetesa, kao odgovor na sve veću zabrinutost zbog eskalacije zdravstvene opasnosti koju za čovečanstvo predstavlja dijabetes.
Svake godine obeležava se 14. novembra, na rođendan ser Frederika Bantinga, koji je zajedno sa Čarlsom Bestom 1921. godine otkrio insulin.

 


WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com