TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

81. GODIŠNJICA PROBOJA LOGORA NA CRVENOM KRSTU (VIDEO)

Parastosom, polaganjem venaca i pomenom žrtvama, u Logoru 12. februar na Crvenom Krstu obeležena je 81. godišnjica proboja. Izviđači su u čast logoraša tradicionalno organizovali marš, a učenici iz niških škola su uz pratnju istoričara obišli logor i učili o slobodi i stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva.

Prošla je 81 godina od prvog organizovanog bekstva iz koncentracionog logora na Crvenom krstu u Nišu. Samo pet meseci od osnivanja ovog logora u hladnoj februarskoj noći 1942. njih 147 iz sobe broj 12 je krenulo na žice.

105, predvođeni Brankom Bjegovićem uspelo je da pobegne, ali kao odmazda za prvo bekstvo iz nekog nacističkog logora Trećeg rajha na Bubnju je streljano 850 ljudi.

Svake godine predstavnici grada, vojske, policije, boračkih udruženja polažu vence na mesto stradanja, a više od 100 izviđača već 63 godine organizuje marš “Tragom logoraša” kako bi animirali mlade da saznaju više o stradanju svog naroda.

U niškim školama se samo na jednom času posvećuje pažnja o događajima u Logoru na Crveniom krstu zbog čega profesori kroz vannastavne aktivnosti vode učenike u obilazak memorijalnog kompleksa u Nišu.

Na stradanja srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva za vreme Drugog svetskog rata molitvom je podsetio i Isak Asiel vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji.

U koncetracionom logoru na Crvenom krstu je više od 30.000 ljudi mučeno i zlostavljano, a oko 10. 000 je streljano na Bubnju.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com