TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

POČELA IZBORNA TIŠINA, U NIŠU SE PONOVO GLASA NA ČETIRI BIRAČKA MESTA (VIDEO)

Na ponovnom glasanju u Nišu na četiri biračka mesta, jednom na Crvenom Krstu, dva na Panteleju i jednom u Niškoj Banji, pravo glasa ima 4.569 birača. Na ovim biračkim mestima se glasanje ponavlja zbog utvrđenih nepravilnosti, kaže predsednica Gradskog izbornog štaba Danijela Milićević. Izborna tišina počela je u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta. Kršenje pravila o izbornoj tišini sankcioniše se novčano.

“U prostorije Gradskog izbornog štaba u prepodnevnim časovima stigao je sav potreban izborni materijal za ponavaljanje glasanja za četiri biračka mesta u Nišu, na kojima pravo glasa ima ukupno 4 569 punoletnih i upisanih birača”, kaže predsednica GIK-a, Danijela Milićević.

U biračkom mestu, broj 7 na Crvenom Krstu ponoviće se glasanje za predsedničke i za parlamentarne izbore, dok se na biralištu broj 13 u Niškoj Banji i dva birališta na Panteleju (11 i 23) ponavljaju samo za predsedničke. Izborna tišina je počela u ponoć između srede i četvrtka i traje ukupno 48 sati odnosno do zatvaranja birališta u subotu 16. aprila u 20 sati.

“Svaku nepravilnost birački odbor mora da prijavi Gradskoj izbornoj komisiji”, dodaju u Gradskoj izbornoj komisiji.

Po zakonu, za kršenje pravila o izbornoj tišini predviđene su novčane kazne, a najveće su za medije odnosno za pravno lice, u iznosu 100 do 600 hiljada dinara, ukoliko se objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju izborni kandidati, njihovi programi i slično.

Za isticanje izbornog propagadnog materijala na biračkom mestu tokom izborne tišine novčane kazne, za političke stranke, su od 100 do 400 hiljada dinara, a za druga odgovorna lica u političkoj organizaciji kao i za fizička lica od 10 do 25 hiljada dinara. Kazne od 25 do 50.000 dinara su za lica koja sprečavaju rad organa za sprovođenje izbora dok je za narušavanje reda na biračkom mestu prekršaj kažnjih od 10 do 30 hiljada dinara.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com