VINO U AMFORAMA – SPECIJALITET VINSKOG PODRUMA U MALČI (VIDEO)
Vinski podrum Malča kod Niša, sem modernog neguje i tradicionalni način pripreme vina i kroz četiri epohe vodi na ”putovanje kroz vinsko vreme” – od rimske epohe i pripreme vina u amforama do savremene vinarije.
Kada je pre 11 godina u vinskom podrumu ”Malča” počela proizvodnja vina u amforama, na isti način kako se to radilo u Gruziji, prapostojbini vina pre mnogo vekova, niko nije verovao da će do danas to ostati najveća atrakcija među ljubiteljima vina u Nišu i okolini.
Vino u amforama stoji šest meseci, objašnjava Jelena Đošić – Jović, vlasnik vinarije ”Malča”
Mnogo je razlika između tradicionalnog načina proizvodnje vina, i vina u amforama.
Amfore su napravljene od pečene gline, zapremine oko 2.000 litara i čuvaju se – u vinskom podrumu zakopane u zemlju.
Prvo otvaranje amfore tek je prva faza, a ova tečnost će se u restoranima i domovima naći tek za tri godine, kako bi se ispoštovao ovaj delikatan proces proizvodnje.