недеља, септембар 22

ŠIBA KRVAVAC – RODONAČELNIK “PARTIZANSKOG VESTERNA“ (VIDEO)

0
81

Monografija o Hajrudinu Krvavcu jedna je od retkih monografija priređena o bosansko-hercegovačkoj kinematografiji i jedina o ovom reditelju čiji je film „Valter brani Sarajevo“ videlo više od milijarde ljudi! Monografiju je priredio Nebojša Jovanović, a promovisana je u press centru Filmskih susreta u Nišu.

Pre tačno pola veka film “Valter brani Sarajevo“ krenuo je u svoj bioskopski život i kroz pet decenija postojanja beležio rekord za rekordom. Prema nekim procenama, videlo ga je više od milijardu i po ljudi, jer je posebnu popularnost stekao je u Kini. Autor tog kultnog ostvarenja je Hajrudin Šiba Krvavac bosansko-hercegovački reditelj koji važi za utemeljivača žanra “partizanski vestern“. Na filmskim susretima u Nišu promovisana je monografija o tom važnom Jugoslovenskom autoru.

Ova monografija je svojevrsni arhiv, slika, dokumenata, ugovora… – kaže Nebojša Jovanović autor monografije.

Ratko Orozović, filmski reditelj i kritičar pamti i mnoge anegdote vezane za popularnog “Šibu“. Hajrudin Krvavac rođen je u Sarajevu 1926, gde je i preminuo 1992. godine. sem filma Valter brani Sarajevo, Krvavac potpisuje i ostvarenja Vrtlog, Most, Diverzanti, Partizanska eskadrila…


Leave a reply