TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

ČEŠKI AMBASADOR U NIŠU: SARADNJA U AGROBIZNISU I ZAJEDNIČKI PROJEKTI (VIDEO)

Češka je uvrstila Niš među nekoliko gradova u Srbiji sa kojima želi da razvija i unapređuje saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede, rekao je posle sastanka sa gradonačelnicom Niša, ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta. Kako je istakao, najveći potencijal je u stočarstvu i razvoju veterinarske genetike. Saradnja Niša sa češkim stručnjacima može da se razvija i u oblasti pisanju projekata za IPARD fondove, istakla je gradonačelnica Niša i pozvala češke privrednike da investiraju u novu nišku industrijsku zonu.

Saradnja čeških i srpskih gradova se intenzivira, kada se radi o robnoj razmeni ali I preradi poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i o zajedničkim projektima i investiranju u sektor poljoprivrede u Srbiji, rekao je u Nišu ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kihta. Sektor stočarstva lociran je kao zajednička mogućnost za unapređenje saradnje Niša sa češkim gradovima u smislu prenosa tehnologija i opreme na srpske posede i kod srpskih farmera.

Došli smo sa konrektnim idejama iz oblasti poljopriverde i želimo da prenesmo znanja u oblasti stočarstva i veterinarske genetike”, kaže ambasador Tomaš Kuhta

Gradonačelnica Niša pozvala je češke privrednike da budu partneri u izgradnji EKSPO centra za koji Niš već ima pripremljen projekat, kao i da investiraju u novu modernu industrijsku zonu ka Aleksincu.

Češka ima velika iskustva u razvoju poljoprivredne proizvodnje i zainteresovana je da pomogne niškim poljoprivrednicima pre svega u iskustvima, u povezivanju sa pojedinim češkim gradovima i u pisanju projekata”, rekla je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Na sastanku je istaknuto da saradnja Češke i Niša može da se razvija i u drugim oblastima. To je i potvrđeno nedavnim učešćem gradonačelnice Niša na Ekonomskom formu u Češkoj gde je Niš predstavljen kao dobar primer sistema Smart City koji uz podršku Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja priprema infrastrukturu i informacioni sistem za primenu servisa za bolje funkcionisanje grada.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com