недеља, октобар 6

NIŠKI PROFESOR MILIVOJE R. JOVANOVIĆ DOBITNIK VUKOVE NAGRADE (VIDEO)

0
238

Doktor filoloških nauka Milivoje R. Jovanović jedini je dobitnik Vukove nagrade iz Niša. Nagradu dobija za životno delo, a široj javnosti, ne samo u Srbiji, poznat je po knjizi ‘‘ Srpske narodne kletve‘‘.

Profesor u penziji Milivoje R. Jovanović iz Niša radni vek posvetio je očuvanju kulturnog identiteta Srbije, za šta stiže i veliko priznanje Kulturno-prosvetne zajedinice Srbije – Vukova nagrada za životno delo. Zanimljivo je ovaj doktor filoloških nauka jedini dobitnik Vukove nagrade iz Niša.

– Vukova nagrada je najveće priznanje u mom životu. Ja pripadam onoj generaciji koja je imala jedno etičko obrazovanje, koje je podrazumevalo da svaki pojedinac treba da učini sve što može koliko za sebe toliko i za svoju zemlju – kaže dobitnik Vukove nagrade prof. dr Milivoje R. Jovanović.

 

Tokom svoje karijere išao je i Vukovim tragom, pa je tako nastala knjiga – Srpske narodne kletve. Za pedeset godina rada najponosniji je na knjigu ‘‘ Bolani Dojčin u Srpskom i Bugarskom folkoru‘‘ koju je pisao sa kolegom iz Bugarske Todorom Molovim.

– Mi smo hteli da pokažemo kako jedna tema može da bude obrađena na akademski način, i da pritom svako ostane dosledan svom tumačenju – objašnjava prof. dr Milivoje R. Jovanović.

Profesor doktor Milivoje R. Jovanović rođen je 1948. u Rosici kod Ribarske banje. Član je Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika. Član Srpskog književnog društva i autor dvadeset pet knjiga.


Leave a reply