петак, септембар 20

ZAVRŠEN 2.FESTIVAL ĆILIMA U PIROTU (VIDEO)

0
122

Postavkom najlepših i najvrednijih primeraka pirotskog ćilima koje čuva Muzej Ponišavlja, u subotu je završen 2. Festival ćilima u Pirotu.

Javnosti je predstavljen samo deo bogate kolekcije Muzeja Ponišavlja u Pirotu od čak 360 ćilimova, uglavnom sa kraja 19. i početka 20.veka.

Izloženo je 16 ćilimova, najstariji pripada Aleksi Brankoviću iz 1880.godine, kaže Aleksandar Repedžić, kustos Muzeja Ponišavlja u Pirotu.

Ćilim je bogatstvo i brend koji treba čuvati i negovati, kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Mi godinama radimo na oživljavanju proizvodnje koja je ključna, i to kroz radionice i škole tkanja, kako bi animirali mlade da se bave ovim zanatom. A u planu je i Muzej Ćilima. Mi smo zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Niša uradili projekat rekonstrukcije zaštićenog objekta Bela maćka sa idejom da tu bude muzej, ali to mnogo košta – peko milion evra! I nadam se da ćemo kroz neke fondove, kroz projekte prekogranične saradnje ili zajedno sa Ministarstvom kulture u budućnosti uspeti da realizujemo ovu ideju, kaže Vasić.

Uručene su i zahvalnice polaznicama ćilimarske radionice i deci koja su učestvovala na školi tkanja u okviru Božićne škole sportova i u likovnoj radionici organizovanoj u okviru festivala, pod nazivom “Na letećem ćilimu“.

 

Leave a reply