субота, септембар 28

POGLED U BUDUĆNOST KROZ IZLOŽBU „DALJINA KOJA SPAJA“

0
78

Nišlije do 28. oktobra u Oficirskom domu mogu da pogledaju izložbu “Daljina koja spaja” arhitekte Bratislava Toškovića, koji više od 30 godina živi i stvara u Finskoj. Izložba sumira tridesetpetogodišnji rad ovog arhitekte, ali i ujedno prikazuje njegov pogled u budućnost, koji on povezuje sa gledanjem u šolju kafe. “Daljina koja spaja” otvorila je i “Dane arhitekture” u Nišu.

Bratislav Tošković studirao je arhitekturu u Beogradu, ali više od 30 godina živi u Finskoj. Njegov dugogodišnji rad obuhvata zahtevne programe, od industrijskih zgrada, poslovnih i infrastrukturnih objekata, aerodromskog terminala, bolnica do objekata sporta i rekreacije, poput golf-kluba. Višestruko je nagrađivan. Svoj rad predstavio je u niškom Oficirskom domu kroz izložbu “Daljina koja spaja”, koju je prethodno videla I beogradska publika. Izložba predstavlja celinu, nastalu tokom tridesetpetogodišnjeg rada ovog arhitekte.

.Zato se zove “Daljina koja spaja”.Umetnik se odvoji od platna i pokušava da sagleda celinu. To ja radim isto ovde. To se može uporediti i sa gledanjem u šolju. Ovo je moja kafena šolja, iz nje gledam i pokušavam da izvučem iz nje neke crte za budućnost, kaže Tošković.

 

 

 

Izložba nije retrospektivnog karaktera. Čine je na dva dela – hronološki i tematski

Na hronološkom zidu možete videti 14 mojih projekata, koji su predstavljeni na neobičan način. Možete da zavirite u projekte putem ovih monitora. Ovo je kao jedna pulsirajuća vremenska linija, možete je čitati kao hazarski rečnik. To su neke mudrosti i teme koje mogu biti iskorišćene u budućim projektima.To je moja ideja – gledam u budućnst, dodaje autor izložbe.

 

 

 

 

Leave a reply