PIJACA UOČI BOŽIĆA: BADNJACI, RIBA, SUVO VOĆE
Uoči Božića, pijace postaju mesto gde se tradicionalni običaji susreću s modernim načinom života. Mnogima je obavezna kupovina badnjaka, ribe, suvog voća i meda, a retko ko se odvaži na tradicionalno sečenje badnjaka u rano jutro. Većina Nišlija se raduje bogatoj trpezi na dan Božića kada se i završava post.
Štandovi su prepuni raznovrsnih badnjaka, od jednostavnih grančica do umetničkih aranžmana, svaki sa svojom pričom i simbolikom. Prodavci strpljivo objašnjavaju značaj svakog pojedinačnog badnjaka, kako bi kupci mogli odabrati onaj koji najbolje odražava duh njihovog doma. Grane kleke, hrasta ili borovine stapaju se u šarene bukete, stvarajući sliku prirodne lepote koja će ukrasiti domove tokom Badnjeg dana.
Pored ribe, suvo voće je neizostavan deo praznične trpeze, pa se kupuje u velikim količinama, od suvih šljiva i smokava do oraha i badema.
Podsetimo, na Badnji dan liturgija u Sabornoj crkvi u Nišu počinje u 7.30, a bdenje sa paljanjem badnjaka od 15.30 časova. U subotu na nedelju, u ponoć se u hramovima slavi rođenje Hristovo, dok večernja služba počinje od 17 sati. Drugog dana Božića, 8. januara u Svetosavskom domu je božićni koncert od 19 sati.