субота, септембар 28

STUDENTKINJE DIGITALIZUJU KULTURNO NASLEĐE JUGA SRBIJE

0
113

Znanje stečeno na studijama, apsolventkinje Elektronskog fakulteta, Aleksandra Stojković I Aleksandra Dimković, rešile su da spoje sa svojom ljubavlju prema kulturnom nasleđu ovog dela Srbije. Prave 3D modele najvažnijih spomenika, muzeja, manastira I njihovim digitalizovanjem pokušavaju da ih otrgnu od zaborava.

-Nije nam cilj da ljudi više ne idu u obilazak naših kulturnih spomenika, već naptoriv, da ih zainteresujemo da ih posete, obiđu, kažu Aleksandre.

Digitalizacijom su počele pre dve godine, na fakultetu. Kao studentkinje smera Multimedijalne tehnologije pri Elektronskom fakultetu postale su deo projekta “Srbija 3D” i prvi put se susrele sa izrađivanjem 3D modela spomenika. A onda korak po korak, I same su počele da digitalizuju ono što im je interesantno. Aleksandra Stojković Bali Begovu džamiju, njena imenjakinja budući da je Vranjanka kuću Bore Stankovića.

-Još to nije baš savršeno, ali I dalje učimo. Radimo i na projektu razvojem digitalnih kustosa i učeći o muzeologiji, paralelno se bavimo i digitalizacijom, kažu skromno.

Aleksandra Stojković angažovana je na projektu digitalizacije Muzeja Ponišavlja u Pirotu, što je veliki posao u koji su uključene I kolege sa društvenih smerova.

-Važna je ta sardanja, kako bi krajnji korisnik imao potpune informacije I vizuelne, ali I istorijske, objašnjava.

Aleksandra Dimković kaže da joj je želja da pored kuće njenog sugrađanina digitalizuje I njegovo dvorište, koje je veliko I inspirativno I bilo bi lepo da se sačuva I u digitalnom obliku.

-Namera mi je I da digitalizujem niške grafite I da to bude moj diplomski rad, kaže Aleksandra.

Inače, proces digitalizacije nije jednostavan, osim kompjuterskog znanja potrebno je I izaći na teren, snimiti objekat, a onda sve to preneti u 3D model. Ali one, kažu u tome uživaju.

Da li će im to biti sutra kada diplomiraju I posao, ne mogu da tvrde. Ali da će I ostati trajni hobi u to su potpuno uverene.

 

 

 

 

 

Leave a reply