недеља, новембар 24

Gastro majstori u Nišu!

0
183

Niš je domaćin 11. Međunarodnog gastro-turističkog festivala. Riblja čorba, vojnički pasulj, roštilj, pasta, pica – sve to može da se proba na jednom mestu, kod Oficirskog doma. Ova jela prave majstori kuhinje, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Jedanaesti Međunarodni gastro-turistički festival u Nišu. Kod Oficirskog doma majstori kuhinje pokazuju svoje umeće. Iako je srpski roštilj nezaobilazan deo nacionalne kuhinje, svetski poznati kuvar Stevo Karapandža Nišlijama savetuje da budu umereni.

Ja mogu Nišlijama preporučiti da malo smanje meso, te velike porcije koje ja ovde primećujem, malo više ribe, malo više povrća. Sad dolazi leto , salata buja. To je jedna preporuka. Ja volim pljeskavicu i uštipke kod Đure, a danas se veselim pasulju, kaže Stevo Karapandža. 

Tu je Sajam starih i umetničkih zanata “Kulturno dobro-Gastro pijaca “ , ali i takmičenje u pripremi nacionalnih jela u kotliću. Zoran Živanović je kapiten ekipe “Šumadijska jaja” iz Kragujevca koja je prošlogodišnji pobednik niškog festivala.

Sama reč kaže šta smo i ko smo, odakle smo. Iz srca Šumadije, iz Topole. Mi smo ovde već treći put da se takmičimo. Imamo četiri zlata ostvarena ovde.Prošle godine dva zlata i kao najbolja ekipa u Evropi. Šampioni smo u spremanju gulaša od belih bubrega. Narod je zaboravio šta su beli bubrezi, kaže Živanović. 

Riblju čorbu majstori pripremaju po posebnoj recepturi.

Na festivalu učestvuju i srednjoškolci i studenti ugostiteljstva i hotelijerstva iz čitave Srbije.

 

Ja sam se takmičio u kategoriji mesa na moderan način, moja koleginica se takmičila u kategoriji paste i dezerta, kaže student Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji Andrej Milutinović.

Ove godine odazvalo se više od 13 zemalja. Osim iz Srbije, učesnici su i iz svih republika bivše Jugoslavije, ali i iz Grčke, Bugarske, Rumunije, Česke, Švajcarske,Švedske.

Takmiče se u osam takmičarskih disciplina, od toga četiri za profesionalce / moderna kuhinja, priprema jela od ribe i mesa, pasta, pica, restoranski dezert .

Oba dana festivala organizator Udruženje turističkih i ugostiteljskih poslenika grada Niša uz takmičarski deo obezbezbedilo je bogat kulturno-zabavni program.

Leave a reply