субота, септембар 28

Osmi Forum naprednih tehnologija: 80 izlagača, virtuelni sajam zapošljavanja i Bojan Križaj (VIDEO)

0
189

Priprema se 8. Forum naprednih tehnologija, koji će se održati u Naučno-tehnološkom parku u Nišu 12. i 13. juna.

 

 

 

Organizatori najavljuju više od 80 izlagača, panele, virtuelni sajam zapošljavanja.

U delu koji spaja tehnologiju, inovacije i sport jedan od učesnika je čuveni skijaš Bojan Križaj.

Osmi po redu Forum okupiće više od 80 govornika iz zemlje i inostranstva, imamo veliki broj partnera koji su podržali ovaj forum i ja ću da iskoristim priliku da pozovem sve vaše gledaoce da odu na sajt Foruma fnt.rs i pogledaju agendu koja je i te kako bogata, rekao je Marko Ljubenović, savetnik za razvoj zajednice, NTP Niš.
Kako je naveo, ovogodišnji forum okupiće predstavnike i direktore najznačajnijih kompanija kao što su Microsoft, Racuten viber, Filip Moris.
„Veliki broj govornika doneće svoje viđenje trenutne situacije, budućnosti kao i tema vezanih za tehnologiju. Mi ovogodišnji forum otvaramo „Tehnis – naša vizija“ panelom koji će pričati o viziju u kom pravcu bi trebalo da se razvija grad Niš, naučnotehnološki park i ceo ekosistem koji se gradi oko inovacija. Prisutnima će se obratiti i ministarka nauke, tehnološkog razvoja inovacija Jelena Begović a potom sledi i panel koji radimo sa kolegama iz tehnološkog parka iz Sofije i ekspertima iz Ljubljane, Finske, Atine. Ovogodišnji forum je okupio već 400 ljudi koji su prijavljeni. Ulaz je slobodan. Molimo vas da odete na naš sajt i prijavite se kako biste mogli da prisustvujete, tražiće se karta više“, dodao je Ljubenović.
Na Forumu učestvuje i NiKlast – Niški klaster Naprednih tehnologija.
„Forum naprednih tehnologija je od prvog dana spajao različite elemente kao što su tehnologija, spor,t nauka i umetnost. Na ovogodišnjem forumu ćemo imati nekoliko radionica i u nekoliko panela će biti uključeni članovi klastera“, kaže Goran Mladenović direktor Niškog klastera naprednih tehnologija.
Klaster je poslovno udruženje koje posluje 12 godina u Nišu, okuplja 30 uspešnih visokotehničkih firmi i brojne institucija i fakultete.
„Zapravo mi već 12 godina radimo na razvijanju ekosistema, a posebno smo ponosni što je Forum naprednih tehnologija kruna onoga što mi kao zajednica imamo“.
Forum nije mesto samo za kompanije koje se bave naprednim tehnologijama.
„Ovaj Forum se izdvojio i postaje mesto gde se ne sreću samo firme koje se bave naprednim tehnologijama i IT, već postaje mesto okupljanja cele biznis zajednica. Na jednom mestu se sreće tradicionalna industrija sa ljudima koji rade u kompanijama koje se bave naprednim tehnologijama. U toj nekoj razmeni ideja i iskustava i nekih novih trendova kao što je veštačka inteligencija verujem da će doći do nekih pomaka i da ćemo već naredne godine imati neke dobre stvari koje smo na ovom forumu dogovorili“, ocenio je Veljko Radovanović, direktor kompanije Logik.
Od samog početka, partner Foruma je Nacionalna služba za zapošljavanje. Ove godine organizuju virtuelni sajam 12. juna od 10 do 14 sati na platformi NSZ.
„Kada su u pitanju napredne tehnologije od ove godine prvi put izlazimo iz lokalnog okvira tako da će sajam biti namenjen svim poslodavcima i nezaposlenim licima sa teritorije jugoistočne Srbije. Već imamo prijavljeno više od 20 kompanija i očekujemo barem još desetak kompanija. Biće ponuđeno blizu 300 slobodnih radnih mesta ali to su mahom specijalizovana radna mesta u IT sektoru, inženjeri, ekonomisti, praktično za mlade ljude i ljude koji imaju posebna znanja i veštine i znaju programski jezik i strane jezike“, rekao je Boban Matić, direktor niške filijale NSZ.

Tokom sajma prezentovaće i projekat „Garancije za mlade“, koji se sprovodi kao pilot projekat u filijali Niš uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Leave a reply