субота, септембар 28

Sećanje na „Tri značajne ličnosti Sremca“ (VIDEO)

0
133

Učenici Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ istraživali su o značijnim ličnostima iz prošlosti svoje škole i rezultate rada predstavili kroz izložbu „Tri značajne ličnosti Sremca“. Kažu da na ovaj žele da očuvaju sećanje na nekadašnjeg učenika te škole Svetislava Tisu Milosavljevića, profesora pevanja u ovoj školi Vladimira S.Miloševića i Milana Banića, koji je bio je direktor ove obrazovne ustanove. Izložba će narednih nedelju dana biti u centralnom holu na ulazu u školu.

Sećanje na „Tri značajne ličnosti Sremca“

Svetislav Tisa Milosavljević nekadašnji je učenik Prve niške gimanzije “Stevan Sremac” i zaslužan za većinu arhitektonskih zdanja u Banja Luci.Vladimir S.Milošević bio je profesor pevanja u ovoj niškoj gimnaziji od školske 1941/42 do 1945/46 godine. Milan Banić bio je direktor ove obrazovne ustanove od 1912. do 1924. godine, ali i direktor Srpske kraljevske gimnazije u Nici. Sećanje na svu trojicu čuvaju upravo učenici Prve niške gimanzije “Stevan Sremac” kroz izložbu „Tri značajne ličnosti Sremca“ .

Cilj naše izložbe je bio da očuvamo tri značajne ličnosti koje su provele deo svog života u našoj školi, a o njima se dosta slabo zna.Različiti izvori su bili. Ovo je zaista bila prilika za nas kao srednjoškolce da naučimo kako da tražimo materijale, kako se piše projekat. Naravno da nam je naša profesorka Zorica Milenković dosta pomogla u tome, sarađivali smo I sa Arhivom u Nišu. Čak smo slali mejlove arhivima u Nici I inostranstvu. To je bio hrabar potez za nas kao srednjoškolce, kaže učenica ove gimnazije.

Reč je o istraživačkom radu đaka koji pohađaju predmet „Jezik, mediji i kultura“.

Mi smo odabrali ovu temu za naš projekat u sklopu oblasti “aktivizam I kreativnost. Cilj nam je bio da vratimo kulturu sećanja, da razvijemo to kod naše dece, zato što u svim vremenima postoje neki izuzetni ljudi, o kojima se kasnije ispostavi, malo zna. Mnogi koji pohađaju ovu školu, koji su je pohađali ili radili u njoj. Inače, suština tih izbornih programa jeste da se radi projektna nastava I da oni razvijaju različite veštine, stavove i znanja. Ne samo memorisanje I reprodukcija gradiva, nego da se radi I o sposobnostima i veštinama koje će im poslužiti u životu. kaže  Vera Dujaković, direktorka Gimnazije “Stevan Sremac” Niš

Podrška je stigla i od Studentskog kulturnog centra, producentskih kuća koje su radile filmove o Svetislavu Tisi Milosavljeviću i Vladimiru S.Miloševiću, ali i od roditelja.

Leave a reply