субота, септембар 28

Kako u Grčku na more sa kućnim ljubimcem?

0
108

Veliki broj srpskih turista tradicionalno letuje u Grčkoj. Ipak, mora da zna za neka pravila ukoliko na more povedeu i svog ljubimca. Ponuda smeštaja je u tom slučaju ograničena, a dodatna poteška je što sa kućnim ljubimcem mogu da putuju ili sopstvenim prevozom ili avionom, ne i autobusom.

Grčka važi za pet friendly državu, ali nudi svega desetak apartmana koji primaju kućne ljubimce. Tako je barem na sajtu jedne turističke agencije. Zbog ograničenog smeštaja veoma je važno da se vlasnici ljubimaca na vreme informišu na koje mesto mogu da odu sa svojim četvoronožnim članom porodice.

Imamo psa – američki staford, ženka Bela, stara devet godina. Van Srbije je nisam vodio, kod prijatelja, da. Svako leto je na Bovanskom jezeru, imamo vikendicu tamo. U planu je da optutujemo na letovanje s njom. Pasoš imamo, pet frienldy apartman se traži. Na auto-putu mora specijalan kavez koji ja nemam. Ako budem išao, moraću sve to da sredim, kaže Vojislav Kostić.

Ipak, tu su i prepreke vezane za transport.

Na sajtovima tursitičkih agencija piše da je prevoz kućnih ljubimaca ili sopstveni ili avionski, a to važi za ljubimce do osam kilograma težine. Ne postoji mogućnost transporta kućnih ljubimaca autobusom turističkih agencija, niti je moguć transport mini busevima i kombijima. Takođe, ljubimac mora da ima važeći pasoš sa važećom vizom, uz analizu antitela na besnilo. Sem pasoša i vize, potreban je i veterinarski sertifikat, ali i dodatna dokumentacija.

Veterinari kažu da psi mogu da budu na plaži i da se kupaju u moru, ali je neophodno da im se često kvase šapice.

Šapice moraju da budu uvek mokre. Najveća opasnost od pregrejanog asfalta i pregrejanog peska je što može da dođe do opekotina, jer su šapice gole. Znači, dlaka jeste sa spoljne strane, ali odozdo su nežne i meke šapice. Onda dolazi do pregrevanja i javljaju se opekotine i onda životinja češće leži, nego što stoji. Ne zato što je bolesna, već ju je neko po najvećem suncu šetao trotoarom ili asfaltom i došlo je do opektoina, kaže Branislav Petković, veterinar.

To se, kaže, vrlo često dešava baš na moru.

Viđao sam životinje, puste, pojure peskom. Pesak je toliko vreo, da one dobiju upalu, posle leže po hladovini i ne znaju šta da rade. Ja u prolazu kažem „rashladite mu malo noge, stavite mokar peškir ispod, pa će psu biti mnogo bolje, kaže Branislav.

Ipak, za one koji letuju u Grčkoj, otežavajuća okolnost je što, po grčkim zakonima, boravak kućnih ljubimaca na plaži nije dozvoljen. Koliko se to u praksi poštuje, teško je reći.

Leave a reply