субота, септембар 28

Trening bezbedne vožnje za motocikliste

0
99

Kako bi motociklisti i mopedisti prepoznali opasne situacije u saobraćaju u Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je za njih trening bezbedne vožnje. Prema poslednjim analizama u aito-školama vozači dvotočkaša dobijaju lošu obuku zbog koje nespremni izlaze na ulice i suočavaju sa izazovima u saobraćaju. Ovakvi treninzi posle Ćuprije biće održani u još 15 gradova širom Srbije, kažu u Ageniciji za bezbednost saobraćaja.

Cilj ovog praktičnog treninga je da se polaznicima prikažu posebne veštine i tehnike vožnje, kako bi prepoznali opasne situacije u saobraćaju. Smatramo da je potrebno promeniti sistem obuka, gde bi se ’ključ u ruke’ dao instruktorima, da na neki drugačiji način pristupe polaznicima“, rekao je Ivan Bojović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

On je dodao da se obično kaže da je brzina glavni faktor rizika stradanja vozača dvotočkaša.

„Mi smatramo da je to jedan od uzroka, a da je nedovoljna obuka glavni faktor. Ako vi imate znanje, imate veštinu, imate tehnike vožnje i znate kako to da primenite, a povrh toga umete i da prepoznate opasne situacije, vi ste pobedili, onda je rizik od nesreća sveden na minimum“, zaključio je Bojović.

Agencija za bezbednost saobraćaja praktične obuke na poligonima sprovodi od 2017. godine. Što se tiče treninga bezbednosti motociklista, posle Ćuprije, ovakvi treninzi biće održani u još petnaestak gradova Srbije.

Leave a reply