недеља, октобар 6

(VIDEO) Kako bebe podnose velike vrućine i kako ih zaštititi od toplote

0
114

Počeo je novi toplotni talas. Ove sedmice maksimalne dnevne i do 38 stepeni, a u urabanim sredinama i do 40, prognoziraju meteorolozi. Kada je termometar skoro na crvenom usijanju, najviše problema imaju trudnice, stariji ljudi i bebe. Nišlije kažu da u gradu postoje načini i mesta na kojima mogu da se rashlade, ali lekari savetuju da u najtoplijem delu dana ne borave napolju. Naročito upozoravaju roditelje sa malom decom da ih čuvaju od sunčanica i toplotnog udara i da bebe treba pravilno rashlađvati.

 

stepeni, uz tropske noći u urbanim sredinama. Nišlije imaju ideje kako mogu da se rashlade.

„Bazen ili hladno pivo“, kaže jedan Nišlija koga smo sreli na ulici brišući čelo maramicom.

Niška Hitna pomoć u protekla 24 sata intervenisala je na terenu 90 puta, a u urgentnoj ambulanti pregledano je gotovo 300 pacijenata. Broj 194 pozvalo je 352-oje Nišlija koji su se najviše žalile na povišeni krvni pritisak, glavobolje, alergije i povrede.

„Smatram da su smo svi ugroženi i stari i mladi i životinje, svi, ali najteže podnose penzioneri i deca možda“, smatra jedna sugrađanka.

Tokom vrućina posebnu pažnju treba obratiti na bebe, upozoravaju iz niškog Doma zdravlja.

„Zavisi od uzrasta bebe. Bebe od mesec dana nemaju razvijeni centar za termoregulacije pa ne sme biti ni previšeg rashlađivaja, ni utopljavanja. Temepratura u prostoriji bi trebalo da bude do 22 stepena“, kaže patronažna sestra Doma zdravlja Niš Dragana Zdravković.

Tek rođene bebe ne bi trebalo da borave u prostorijama u kojima se nalazi klima, ističe patronažna sestra niškog Doma zdravlja.

Najbolje bi bilo rashladiti sobu i otvoriti vrata od druge prostorije”

Što se ishrane dece tiče, ona mora biti adekvatna uzrastu sa manjim i češćim obrocima koji sadrže dosta povrća, voća i tečnosti. Ukoliko se bira destinacija za odmor sa bebom mlađom od šest meseci to bi prema rečima lekara trebalo bude mesto sa puno zelenila, bliža gradu u kome porodica živi, dok deca starija od godinu dana mogu da idu sa roditeljima na more, uz poštovanje svih preporuka – da budu na plaži do 10-11 sati, da budu adekvatno obučena, obavezno nose šešire, i da im roditelji daju dovoljnu količinu tečnosti u toku dana.

Leave a reply