субота, септембар 21

(VIDEO) Bez KUD-a Romi nemaju KUDA

0
73

Pixabaz ilustracija

Ostala su još tri dana da na onlajn platformi DobriDabar.rs  novčanim sredstvima podržite ideju da se u Nišu obnovi romsko kulturno umetničko društvo  koje ne postoji više od dve i po decenije. Iz produkcije Roma World koja je pokrenula ovu inicijativu “ Romi bez KUD-a nemaju kuda” kažu da je potrebno 350.000 dinara koje će uložiti u kupovinu 20 nošnji i muzičkih instrumenata kako bi mladi Romi očuvali svoj identitet, kulturu i tradiciju. 

U Nišu živi oko 15.000 Roma. Međutim, više ne postoji institucija koja se bavi očuvanjem jezika, tradicije i kulture – kroz igru, muziku, pesmu, a u kojoj bi mladi mogli da se upoznaju sa svojim poreklom, tradicionalnom romskom muzikom, folklorom i običajima, kaže Turkijan Redžepi iz produkcije Roma World koja je pokrenula kampanju “Romi bez kuda nemaju kuda”.

“U Nišu 20 godina i više aktivisti iz romske zajednice pokušavaju da vrate sjaj folklorcima, ali ne uspevaju”, kaže Redžepi.

Zbog toga je produkcija Roma World u saradnji sa Romskim kulturnim centrom u Nišu pokrenula kampanju preko platforme dobridabar.rs kako bi ljudi dobre volje donirali novac za kupovinu 20 narodnih nošnji, muzičkih instrumenta i ozvučenja i oživeli romsko kulturno umetničko društvo u Nišu. Za sada je prikupljeno oko 20.000 dinara, ali kako Redžepi najavljuje neće odustati sve dok novac u iznosu od 350.000 dinara ne prikupe.

“Cilj da očuvamo kulturu i tradiciju. U Pirotu postoje romski folklorci koji već godinama kroz spletove i druženja mladih čuvaju svoje korene. Želimo da tako ponovo bude i u Nišu.“

Redžepi dodaje da očekuju i pomoć iz dijaspore kao i Grada Niša.

Leave a reply