петак, септембар 20

(VIDEO) Za razvoj Niške Banje potrebna ideja, ali i novac

0
84

Da bi neko poželeo da dođe u Nišku Banju i tu ostavi novac koji je planirao za vikend ili odmor, treba da ima gde da ga potroši. Banji nedostaju sadržaji i hotelski kapaciteti i to svi znaju. Ali, gde je rešenje, jer je potrebno uložiti novac da bi se moglo zaraditi? Ko želi da ulaže u Banju? Koliko pomaže Grad Niš, koliko država? A koliko odmaže to što Niška Banja nije jedinica lokalne samouprave, kao sve druge banje, već – gradska opština?

Da li je vreme za preporod Niške Banje?

Mita Stamenković u Nišku Banju dolazi još od 1980. godine. Zbog njene lekovitosti i danas je tu, ali kaže, nedostaju turistički sadržaji, a nekada je bila banja za priču!

To je bila banja gde nisi mogao da prođeš od ljudi, od naroda. Puna banja, lepota, imalo je gde da se izađe. Sad imaš jedan restoran gde hteo, ne hteo – moraš tamo. Kod ovako lepe banje, ne zaslužuje da bude ovakva, kaže Stamenković.

Niška Banja jedan je od prioriteta za ulaganje, kao deo programa „Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027“a. Da li su ulaganja države i grada talas na kome Banja konačno može da stigne i prestigne staru slavu?

Država neće sigurno raditi hotele, hoteli su privatni. Postojeća tri hotela znate u kakvom su statusu. Ali, mogu da se urede parkovi, staze, otvaranje novih sadržaja koji mogu da privuku mlade turiste, ističe gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Novi sadržaji su Akva park, ali i „Mala Pazova“, koji se grade. Očekivanja su da će to sve da „povuče“ investitore da ulažu u Nišku Banju. To očekuje i banjsko rukovodstvo., da se Banja gradi više iz privatnog kapitala.

Shodno tome da je u Niškoj Banji prodato dosta što državne što privatne zemje na svim atraktivnim lokacijama. Očkujem da uskoro počne izgradnja buduće turističke suprastrukture, rekao je predsednik Opštine Niška Banja Dušan Živković.

Da li će stići hoteli, mesare, prodavnice, koje Banji nedostaju – To će zavisiti od privatnih investitora. Građani vole Banju, sećaju se starih vremena i – čekaju.

Niška Banja je jedina banja koja nema status lokalne samouprave i potpuno drugačije bi se razvijala kada bi bila samostalna opština, koja ne zavisi od Niša, ocenila je Sotirovski.

Mislim da je mana našoj Banji što nije lokalna samouprava. Nju Grad Niš rekla bih – guši. Sve banje su lokalne samouprave koje imaju mogućnost da apliciraju i kod fondova domaćih ministarstava i fondova EU. Niška banja je „samo“ gradska opština, dodaje Sotirovski.

Jedan od primera je, podseća, to da je Banja baš zato što nije jedinica lokalne samouprave, ostala bez turističkih vaučera i tako bila jedina banja bez vaučera na tržištu, samim tim potpuno nekonkurentna. To se tek naknadno, pritiscima i molbama, rešilo.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply