четвртак, септембар 19

U Nišu sporadični slučajevi korone

0
98

Iako je pandemija odjavljena, pandemija virusa Kovid19 zvanično gotova, virus nije nikuda otišao. U toku prošle nedelje u Srbiji je od 1.207 testiranih osoba na koronu 306 bilo pozitivno, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Kako kažu u tom institutu, novi soj FLiRT, koji ima sposobnost da izbegne minutitet stečen ranijim zaražavanjem ili vakcinacijom, još nije registrovan u Srbiji.

U Nišu ima tek sporadičnih slučajeva kovida, rekla je dr Jelica Janković iz niškog Doma zdravlja gostujući u emisiji Danas.

On je i dalje prisutan sve vreme, samo ne u tim epidemijskim razmerama kao što je bilo do pre nekoliko meseci. Imamo sporadične slučajeve. Imamo pacijente, ne u velikom broju, koji se javljaju zbog tih nekih respriatornih infekcija, koje liče na običnu prehladu. Mogu biti praćene temperaturom ili bez nje, bolom u grlu, kašljem, malaksalošću. Mi te pacijente pregledamo, uradimo laobratoriju. Nema sumnje na kovid, to uglavnom prođe sa adekvatnom terapijom kao obična respriatorna infekcija. Pre mesec dana imala sam nekoliko pacijenata sa upalom pluća. Jedna pacijentkinja je testirana na Infektivnoj klinici, bila je negativna. Kovida će biti. Sada je pitanje da li ćemo ga detektovati I biće u cirkulaciji kao I svaki drugi virus. Samo je bitno da ne daje težu kliničku sliku, kaže dr Janković.

Leave a reply