четвртак, септембар 19

(VIDEO) Startuju Nišville movie summit i Nišville teatar

0
83

Programi Nišvila počinju večeras, kada startuju filmski i teatarski deo festivala. Na Amfiteatru uz reku može se videti britansko-srpski projekat „Tuđe cipele“ od 20,30, a nakon toga, od 22 sata pozorišno-muzički performans „Nešto veliko“. Od večeras radi i Nišvil bioskop kod fontane na Trgu kralja Milana, a kasnije će filmovi biti prikazivani na više punktova.

Put od prvog Nišvila do danas, tri decenije kasnije, direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević opisao je rečima: „Od hedonizma do mazohizma“. 

Nišville movie summit

Dominiraju  dokumentarni filmovi iz Maroka, Indije, Turske, kao i eksperimentalni filmovi ruskih i nemačkih autora. Selektovani nezavisni indi filmovi biće prikazivani u bašti Oficirskog doma. Od 410 prijavljenih, za Nišville filmski festival selektovano je 50 ostvarenja. Na festivalu i jedna svetska premijera – film Željka Mirkovića o Šabanu Bajramoviću.

Željko je radio deset godina, pa ćemo 14. na Letnjoj pozornici da vidimo šta je sve uradio. To je svetska premnijera tog filma, rekao je selektor Nišville movie summita Branislav Miltojević.

Ove godine dominiraju žene rediteljke, među nnjima je i Sofija Kopola i njen film „Prisila“.

Zanimljivo je da će stare, kultne neme filmove pratiti na pijaninu studenti niške muzičke akademije, u bioskopu kod Salona u Tvrđavi.

Za nagrade se bori osam predstava

U konkurenciji za nagrade Nišvil teatra je osam predstava. Brojni autori su već stigli, a britanska rediteljka Ana Fuls je sa srpskim umetnicima pripremila predstavu „Tuđe cipele“, kao priču o raznim oblicima migracije i uticaju koji

Iznad Letnje pozornice biće postavljena  i cirkuska šatra gde će se igrati dve predstave dnevno – popodne za sve uzraste i uveče za odrasle, rekla je selektorka Nišville teatra Maja Mitić.

Glavni muzički program ovogodišnjeg Nišvila počinje 15. avgusta i traje do nedelje 18. avgusta.

 

 

 

 

 

Leave a reply