четвртак, септембар 19

(VIDEO) Otvoreno prvo Savetovalište za onkološke pacijente u Domu zdravlja Niš

0
108
Savetovalište za onkološke pacijente

Savetovalište za onkološke pacijente

Saznanje da ima rak jedan je od najtežih momemata u životu čoveka, smatraju stručnjaci. Zato je obelelima od karcinoma i njihovim porodicama osim medicinske, potrebna i psihološka pomoć.

Novootovoreno Savetovalište za onkološke pacijente u niškom Domu zdravlja, prvo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na jugu Srbije, umnogome će pomoći osobama sa malignim oboljenjem.

Svake godine od raka dojke u Srbiji oboli oko 4.000 žena, a premine oko hiljadu i po. Drugačije rečeno, u Srbiji, svaka dvanaesta žena ima rak dojke.

Deo ove statistike bila je i Jelena koja ocenjuje da će prvo Savetovalište za onkološke pacijente u niškom Domu zdravlja mnogo značiti obolelima.

Pre šest godina sam se razbolela od karcionma dojke i Savetovalište ovakvog tipa bi mi mnogo značilo jer kad se suo;avate sa svojom konačošću bitna je psihološka podrška”, kaže Jelena Nikolić  Micić.

Psihijatri objašnjavaju da su pacijenti koji dobijaju psiho-socijalnu pomoć više motovisani za lečenje.

Sa saznanjem da bolujete od karcinoma izaziva depresiju i anksioznost i ovom novom Savetovalištu svi pacijenti mogu da dobiju adekvatnu pomoć”, objašnjava psihijatar Dragutin Stojanović.

Kada smo objavili da ćemo ga otvoriti nismo se nadali da ćemo imati toliku podršku građana koji ocenjuju da je ovo trebalo da se desi i ranije”, kaže načelnica specijalističke-konsultativne službe Kristina Stojanović.

Ovo je prvo Savetovalište ovakvog tipa u Nišavskom okrugu, postoji za sada samo još u Kragujevcu, a planira se otvaranje i u Novom Sadu na inicijativu Ministarstva zdravlja, a ako postoji potreba u narednom periodu biće otvoreno u svim domovima zdravlja”, dodaje pomoćnica direktora Doma zdravlja Niš.

Savetovalište za onkološke pacijente ali i članove njihove porodice u niškom Domu zdravlja radi svakog dana od 10 do 14 sati.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply