четвртак, септембар 19

Srbija pomaže BiH i Grčkoj u gašenju šumskih požara

0
105

Specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije MUP-a kao i tri helikoptera Helikopterske jedinice pomagažu u gašenju velikih požara u Bosni i Hercegovini i Republici Grčkoj.

Srpski timovi za gašenje angažovani su u gašenju požara koji su zahvatili Nacionalni park “Sutjeska – Tjentište i šire područje opštine Bileća u Bosni i Hercegovini i kao i velike šumske požare u blizini grčke prestonice.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispratio je danas iz baze Helikopterske jedinice. Ministar Dačić je izjavio da Srbija na zahtev predsednika Republike Aleksandra Vučića upućuje pomoć Bosni i Hercegovini, kao i Grčkoj, preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

Ministar je izjavio da se u Grčku upućuje helikopter Kamov Ka-32, ruske proizvodnje, nosivosti do pet tona vode, koji će biti od velike pomoći u gašenju požara. Budući da je Grčka tražila i pomoć za gašenje požara na tlu, prema rečima ministra, biće upućeno i 35 vatrogasaca-spasilaca sa 12 vozila. Ministar je rekao da se za upućivanje pomoći u Bosnu i Hercegovinu čekalo da dobijanje dozvole centralnih vlasti te zemlje.

„Mi smo bili spremni i ranije, ali su oni tek sinoć doneli odluku i mi smo danas već pripremili dva helikoptera koje ćemo poslati “, izjavio je ministar.

Za gašenje požara u BiH, Srbija je uputila helikoptere Airbus H215 Super Puma nosivosti oko četiri tone i Augusta Bell 212 manje nosivosti, sa 11 članova letačkog osoblja i jednim oficirom za vezu Sektora za vanredne situacije. On je rekao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima dovoljno kapaciteta u tehnici i u ljudstvu za uspešno gašenje požara u Srbiji.

Leave a reply