четвртак, септембар 19

(VIDEO) Nagrada Nišvila za životno delo Ivanu Švageru

0
94

Ovogodišnji laureat prestižne nagrade za životno delo jubilarnog, tridesetog Nišville jazz festivala je Ivan Švager, eminentni džez muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor i aranžer iz Novog Sada. Nagrada mu je tradicionalno uručena u Gradskoj kući, a uručio ju je novi gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Ivan Švager, eminentni džez muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor i aranžer iz Novog Sada, ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade za životno delo tridesetog Nišville jazz festivala. Nagradu mu je uručio gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović. Ivan Švager je autor više od 300 kompozicija.

Da se zahvalim gradu Beogradu koji me je poslao kod vas, da se zahvalim Gradu Nišu koji me je srdačno prihvatio, gospodinu Ivanu Blagojeviću, svima vama ljubiteljima džeza i da vam kažem da sam danas najsrećniji čovek na svetu. Živeo džez!, poručuje Švager.

Svih ovih godina izborili smo se da Nišvil dodeljuje nagradu za životno delo. Na neki način smo pozicionirali sebe kao najznačajniji festival u Srbiji, što je nama bio prioritet. Od 2006. godine, kada je Šaban Bajramović dobitnik te prve nagrade, prošle su ovde sve velike legende Srbije, kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević. 

Danas je sa nama i naš laureat, gospodni Ivan Švager, gospodin vedrog duha, multidisciplinarni muzičar koji ima preko 300 svojih kompozicija autorskih, koji ima preko 100 snimaka svojih i drugih kompozicija. Koji je iza sebe zaista ostavio jedan ogroman muzički pečat. Zato je ogromno zadovoljstvo i velika čast da ovakvu muzičku ikonu imamo u našem gradu, kaže gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović. 

Ivan Švager rođen je 3.januara 1943.godine u Petrovaradinu. Muzikom je počeo da se bavi još u osnovnoj školi. Sarađivao je sa mnogim poznatim džez muzičarima.

Kada je šezdesetih godina Luj Armstong posetio Novi Sad, tada mu je na dočeku svirao i Ivan Švager. Od 1979. godine pa do penzionisanja 2003. bio je član Big Benda RTS-a, kao lead saksofonista i solista. Učestvovao je je kao solista na pločama drugih autora, a izdao je i nekoliko svojih albuma.

 

Leave a reply