четвртак, септембар 19

(VIDEO) Avgustovski rok za završni ispit: u Nišu test polaže troje osmaka

0
79

U toku je avgustovski rok za polaganje završnog ispita za redovne učenike i učenike koji pohađaju funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih.

Odrasli su juče završili ceo test, od 127 koliko je imalo pravo, na test je izašlo sedamdeset dvoje. Osmaci su polagali srpski jezik, danas matematiku, sutra ih čeka izabrani predmet.

Na području Nišavskog okruga za avgustovski rok ostala su četiri osmaka, tri su izašla na maturu a jedan odustao, jer je van zemlje. Biće mesta u školama za njihov upis, kaže za Zonu plus načelnik Školske uprave u Nišu Predrag Nešović.

„Polagali su i polaznici funkcionalnog obrazovanja odraslih njih je ukupno 127 na teritoriji školske uprave Niš koja pokriva tri okruga: Pirotski, Toplički i Nišavski. Zadovoljni smo odzivom polaznika funkcionalnog obrazovanja odraslih od 127 polaznika koji su prijavljeni 72 je izašlo tako da su stekli pravo da završe osnovnu školu. Tu moramo da imamo razumevanje jer su to odrasli koji u ovom periodu obavljaju i poljoprivredne poslove, u mnogim slučajevima oni nisu u samom gradu nego su negde u drugom delu Srbije.

Zahvaljujući samim školama koje sprovode funkcionalno obrazovanje odraslih kao i asistentima koji se bave tim poslovima i imaju komunikaciju i kontakt sa polaznicima, mislim da smo uspeli da dobrom broju polaznika omogućimo da dođu da polažu završni ispit. Na primer, u Osnovnoj školi “Nadežda Petrović” iz Sićeva koja se bavi funkcionalnim obrazovanjem odraslih, 55 polaznika je izašlo na završni ispit”, kaže Nešović za Zonu plus.

 

Osmaci su juče polagali materni jezik danas matematiku a 16. avgusta je izabrani predmet.

“Taj rok je 22. i 23. avgusta i oni će moći da konkurišu za škole u kojma ima mesta. Popunjavaće listu želja. U gimnazijama naravno nema mesta, ali ima u srednjim stručnim školama, posebno u područjima rada mašinstva i prehrane.

Na području Nišavskog okruga su tri učenika, u Pirotskom okrugu imamo dva učenika koja su polagala i u Topličkom 12 učenika. Nije to veliki broj, biće upisani učenici ako žele da nastave školovanje. Mi ih pozivamo da nastave dalje školovanje i da nakon završetka osnovne škole steknu i srednjoškolsko obrazovanje, da bi sutra mogli da dođu do što boljeg zaposlenja”, kaže Nešović.

 

Leave a reply