четвртак, септембар 19

Dokumentarac o Šabanu Bajramoviću „Moje putovanje“

0
68

Na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, u sklopu Nišvila, bila je svetska premijera dokumentarnog filma o Šabanu Bajramoviću „Moje putovanje“ u režiji Željka Mirkovića. Nakon projekcije filma, na sceni Letnje pozornici, nastupili su i Dado Topić i bend „Sounds Of South“.

Zadovoljstvo mi je i čast da se film prikaže u Šabanovom rodnom gradu. Ovo je projekat na kojem se radilo više od deset godina. Sniman je u Srbiji, Americi. To je putovanje jednog romskog dečaka koji kreće iz niške mahale, putuje i živi svoj život na način na koji on oseća i koji mu je dat i za koji se spreman da plati cenu. Putuje po svetu i na kraju posthumno doživljava priznanje da bude priznat i van granica Evrope. Ima stalnu postavku u Nju Orleans muzeju, kaže reditelj filma „Moje putovanje“ Željko Mirković.

Kaže da je Šaban, poznat i kao „kralj romske muzike“ , jedinstven u svetu i da će ovaj film pomoći da se podsetimo na njegova velika ostvarenja.

Bilo je važno naći pravi ključ odakle će se ispričati priča nakon smrti velikog Šabana, jer smo mi krenuli u neku priču dok je on još bio živ. Dranaturški Šaban silazi sa neba u bašte duše i obiđe svoj ceo životni put, kroz ljude sa kojima je živeo i stvarao, kaže Mirković.

Film će u bioskopima biti na jesen i videće ga publika širom regiona – u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji. 

Leave a reply