петак, септембар 20

Smrtonosni virus stigao u Evropu!

0
45

Prvi slučaj majmunskih boginja registorvan je u Evropi!

Švedska agencija za javno zdravlje zabeležila je prvi slučaj majmunskih boginja izvan afričkog kontinenta. Osoba se zarazila tokom boravka u oblasti Afrike gde je trenutno velika epidemija ove bolesti. U Kongu je od nje umrlo najmanje 450 ljudi, a onda se zaraza proširila i na druge afričke zemlje.

Vest dolazi samo nekoliko sati nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila da je izbijanje mipoksa u delovima Afrike sada vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

U Republici Srbiji je uspostavljen je nadzor nad Mpoks 2022. godine i od tada je neprekidno na snazi, a nakon te 2022. godine nije bilo registrovanih slučajeva u Srbiji.

U Srbiji četiri puta veći broj zaraženih koronom nego u istom periodu 2023. godine

Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je da je u drugoj nedelji avgusta registrovano 1.040 zaraženih korona virusom od nešto više od 3.000 testiranih.

To je za 16,6 odsto manje testiranih, ali oko četiri puta više potvrđenih slučajeva nego u istoj nedelji 2023. godine, saopšteno je iz Instituta Batut. Navodi se i da većina obolelih ima blagu do srednje tešku kliničku sliku koja ne zahteva bolničko lečenje, već da se uspešno leči kod kuće uz mirovanje i terapiju.

Svetska zdravstvena organizacija je u maju 2023. proglasila kraj pandemije kovida-a 19.

Leave a reply