петак, септембар 20

Đedović Handanović: Počinjemo projekte sa OIE i u daljiniskom grejanju

0
58

Niš, Kraljevo, Kragujevac, Paraćin samo su neki od gradova i opština kojima počinje implementacija projekata vezanih za obnovljive izvore energije u daljinskom grejanju. To ne znači samo jeftinije energente za građane, več i čistiji vazduh, kazala je  ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i dodala da ovaj projekat podrazumeva korišćenje energije koja je dostupna, bilo da je reč o geotermalnoj, energiji iz otpadnih voda ili da su u pitanju solarne elektrane.

-Ne možemo samo da se oslanjamo na obnovljive izvore u proizvodnji struje. Prelazimo i u daljinskom grejanju na OIE i to će značiti puno za poboljšanje kvaliteta vazduha u tim opštinama. To je izuzetno važno za naš energetski sistem. Jako sam ponosna na to i obilazim građane koji su dobili subvencije i koji su zahvalni, jer su zahvaljujući tim subvencijama uspeli da smanje potrošnju energije za 30-40 odsto, rekla je Đedović Handanović.

Đedović Handanović je podsetila i da je Srbija usvojila nacionalni energetski klimatski plan, naglašavajući da je to jako važan strateški dokument koji sve zemlje Evropske unije usvajaju i koji nam daje smernice budućeg razvoja naše energetike.

 

 

Leave a reply