четвртак, септембар 19

(VIDEO) NSZ Niš: Uručeno 47 ugovora iz programa Garancija za mlade

0
71

Trideset troje mladih do 30 godina starosti potpisalo je ugovor o dobijanju subvencije od 300.000 dinara za samozapošljavanje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u okviru programa Garancija za mlade.

Takođe 14 poslodavaca je preko ovog državnog programa dobilo novac za prijem pripravnika, a njih devetnaestoro će nakon godinu dana dobiti šansu da ostanu i rade kod njih. Ugovore o dodeli subvencija dodelili su gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović i direktor Niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić.

URUČENO 47 UGOVORA IZ PROGRAMA GARANCIJA ZA MLADE

Dvadesetšestogodišnja Marijana Marjanović iz Niša jedna od trideset troje mladih kojima je odobreno po 300.000 dinara za pokretanje sopstvenog biznisa. Uz pomoć programa “Garancija za mlade” Nacionalne službe za zapošljavanje ona će osnovati advokatsku kancelariju. Potpisivanjem ugovora o samozapošljavanju obavezala se da će u narednih godinu dana da radi i razvija svoj posao.

“Planiram da se bavim advokaturom i ovo će mi mnogo pomoći da razvijam posao”, kaže Marijana dobitnica subvencije za samozapošljavanje NSZ-a

Svoj biznis u proizvodnji plastike za kućnu upotrebu u narednih godinu dana, nakon registrovanja firme u roku od 45 dana razvijaće i dvadesetdevetogodišnji Đorđe Stanković.

„Želim da nastavim porodičnu tradiciju u porizvodnji plastike koju moj otac radi već 30 godina”, objašnjava Đorđe.

Nacionalna služba za zapošljavanje odobrila je i 14 grantova za niške poslodavace kod kojih će 19-oro mladih biti pripravnici.

“Neki će i ostati da rade kod nas jer i ja sam pre tri godine primljena preko ovog programa i evo već treću godinu radim”, iz firme Atalijen Vladana Milićević.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da se program Garancija za mlade od 2024.. sprovodi u tri filijale – Nišu, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici. Traje do maja 2026. godine kada će biti proširen i na druge gradove. Ovim programom biće obuhvaćeno oko 4.500 nezaposlenih. Samo u aprilu preko ovog programa po javnom pozivu subvencija za samozapošljavanje sa liste evidnecije nezaposlenih priliku da razvija svoj biznis dobila je 71 mlada osoba.

Uspešnost biznisa u drugoj i trećoj godini je sada 60 odsto“, kaže direktor NSZ-a Filijala Niš Boban Matić.

I toku je je još jedan konkurs za mlade, koji traje do kraja oktobra ove godine.

Taj konkurs je za samozapošljavanje, pripravnike i stručnu praksu. Iznos koji se dodeljuje mladima je 36 miliona dinara ukupno, od toga od grada 18,2 miliona dinara“, kaže gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Projekat Garancija za mlade finansira Evopska unija sa oko četiri miliona evra, a sufinansira se iz budžeta Republike Srbije sa oko 1,5 miliona evra.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply