четвртак, септембар 19

Počela niška Buregdžijada

0
83

Niška Buregdžijada je otvorena. Osam burek majstora na Keju kod Oficirskog doma do 25. avgusta Nišlijama i gostima Niša nudi i one tradicionalne, sa sirom i mesom, ali i neke nove ukuse. O niškom bureku i zašto je on najbolji svako ima svoju ekspertsku ili laičku teoriju. Ali svi kažu: burek je prste da poližeš!

Ako decu pitate, burek se jede i za doručak i za užinu i za večeru.

On je uvek lep, kaže dečak dok uživa u bureku sa sirom.

Mnooogo lepo, kaže još mlađi za susedni stolom i dodaje: Ja burek jedem ponekad za doručak…. A voleo bih i za doručak i za večeru, zaključuje posle malo promišljanja.

Sa sirom i mesom, naravno da ima. Ali ovde na buregžijadi ima i sa piletinom i pavlakom, zdenkom i šunkom, duvan čvarcima, ljuti. I slatki – sa eurokremom i višnjama. Je li to sve baš burek?

Burek je kad je sa sirom i mesom i eventualno pica – burek, sve ostalo je nešto drugo, kaže otac onog prvog mališana.

Devojka za drugim stolom je kategorična:

Samo sa mesom! Sam taj volim!

O ukusima se ne raspravlja. Ali, i ovi drugi ukusi idu kao alva. Bar tako kaže najmlađa buregžijka koja dolazi iz prave buregžijske porodice iz Tešice.

Mi imamo sa duvan čvarcima iljuti. On najbolje ide, to nema niko drugi ovde, kaže Danica Jordanović iz pekare „Danka.“

Bureku retko ko može da odoli. A ovaj niški je naj-burek!

Niški burek je brend jer ga stvaram godinama! Evo, 21 godinu  se trudimo, propagiramo, promovišemo… Ne samo da imamo istoriju, od turskog pekara koji je taj recept doneo iz Istanbula, već mi ovde imamo odlične burek-majstore koji su zdravom konkurencijom došli do visokog kvaliteta, kaže Bratislav Vukadinović iz Unije pekara Niš.

Možda najvažnija lekcija buregdžijskog zanata je razvlačenje kora. Zato je važno od koga se uči.

Učio me je jedan stari niški buregdžija. Nije baš lako razvlačiti kore, kaže burek-majstorica pekare Mios.

Na pitanje ko su bolji burek-majstori, žene ili muškarci, odgovara: Morate da probate burek!

I probali smo. Više njih! I svi su odlični!

Na spisku tajni dobrog bureka su i dobro brašno, zdrava voda, ali i emocija buregdžije.

Ako majstor uspe da otrgne misli od svega onoga što ga brine, onda je i burek dobar, decidirano tvrdi predsednik Unije pekara.

Buregdžijada na keju kod Oficirskog doma traje do nedelje. Uz naj-burek se svako veče služi i dobra zabava: trubači, zvezde granda, folklor. Pa ko šta voli, nek izvoli.

Leave a reply