петак, септембар 20

(VIDEO) SMS dan može da promeni živote petorici dečaka

0
58

Fondacija „Jedro“ danas organizuje SMS dan kako bi se što pre prikupio novac za lečenje petorice dečaka koji boluju od Dišenove mišićne distrofije. Bolest dovodi do mišićne slabosti i gubitka mišićne mase. Kada bi svaki četvrti čovek poslao makar jednu poruku i ukucao broj 5 i na 3091, novac bi bio prikupljen za dečake, među kojima je i jedan Nišlija – Danko Ranđelović. Njegov otac poziva sugrađane da učestvuju, jer sredstva moraju da se prikupe do septembra.

Petak je dan kada posebno može da se pomogne da petorica dečaka sakupe novac za lek za Dišenovu mišićnu distrofiju. Petica na 3091 da se brže dođe do milion i po dolara, koliko je potrebno Dušanu, Nemanji, Vanji, Danku i još jednom Dušanu. Otac mladog Nišlije Danka Ranđelovića apeluje na sve koji mogu da pomognu.

Bitno je i veoma važno. Svaki četvrti korisnik mobilne mreže na teritoriji pošalje minimum jednu poruku i mi bismo time obezbedili dovoljno novčanih sredstava za prvih pet dečaka, među kojima je i jedan Nišlija. Uspeli bismo da pošaljemo decu na prijem te inovativne terapije, koja nam je preko potrebna kako bismo zaustavili dalju progresiju i razvoj bolesti, kaže Dankov otac Dalibor Ranđelović.

Do sada je prikupljeno oko 220.000 dolara, što je oko 15 procenata.

Bolest napreduje. Svakim danom se sve teže borimo da održimo njegov hod. Mi kao roditelji preduzimamo sve. Jedna od aktivnosti je ova SMS kampanja koja bi mogla da se zatvori sve ovo bukvalno u jednom danu. Kada bi se se ljudi odazvali, mi bismo prikupili novac i mogli bismo da zaustavimo dalju progresiju. Meseci su u pitanju da li će on dalje da hoda, kaže Ranđelović.

Lek ne može da izleči bolest, ali može znatno da je uspori ili čak zaustavi. Važno je da ga deca prime dok su još na nogama.

Lek može da zaustavi bolest ili da je toliko uspori da se dočeka duboka starost. To je progresivno genetsko oboljenje koje dovodi do slabosti mišića toliko da od 12. do 14. godine deca gube sposobnost hoda, gde se nalazimo i mi. Danko bi decembra trebalo da napuni 14 godina . Borimo se sa tim da držimo hod. Razvoj bolesti je izvestan, ali za nas veoma težak da deca gube bitku sa 25 godina u proseku. Zamolio bih sve ljude dobre volje da nam pomognu da pokušamo zaustavimo dalji razvoj ove bolesti i da imamo novu nadu za našu decu kaže Dalibor Ranđelović. 

Žele da na ovaj način povećaju vidljivost i ukažu na bolest sa kojom se suočavaju dečaci. Svako ko može, neka pošalje poruku, ne samo danas.

 

Leave a reply