четвртак, септембар 19

(VIDEO) “Bata u 90 slika” u Galeriji NKC

0
58

Izložba “Bata u 90 slika” povodom 90 godina od rođenja legend jugoslovenske i srpske kinematografije, Velimira Bate Živojinovića biće otvorena večeras u 19 sati u Galeriji NKC preko puta starog Kliničkog centra.

Postavku izložbe čine fotografije iz bogate arhive časopisa “Borba”, a izložba je urađena u saradnji “Borbe” i porodice Živojinović, uz podršku Minstarstva kulture Republike Srbije.

Ona predstavlja putovanje kroz život ovog nezaboravnog umetnika, od njegovih ranih koraka, kroz trenutke slave i priznanja, do dana kada je postao naš heroj na filmskom platnu.

Bata Živojinović nije bio samo glumac, bio je čarobnjak sa rečima i emocijama. Svojom harizmom i talentom uspeo je da nas očara i duboko dirne svojim umetničkim izrazom koji se protezao kroz pet decenija. Kroz ovu postavku, koju čini 90 pažljivo odabranih slika, otvaramo vrata u njegov svet, gde svaki kadar predstavlja delić njegove strasti i posvećenosti umetnosti.

Bata je, pored ikone kinematografije postao i deo naših ličnih priča, duboko ukorenjen u srpsku kulturu i istoriju.

Izložba je putujuća i kao takva, do sada obišla nekoliko gradova u Srbiji. Nakon Republike Srpske i Beograda, izložba je nastavila putovanje kroz našu zemlju, a kako je bio čovek iz naroda, porodica Živojinović je smatrala da je ovo način da Bata ponovo bude neposredno uz svoj narod. Izložba nastavlja da živi i u ovoj godini, jer proslavljenog Valtera ne zaboravlja publika, od Srbije do daleke Kine.

Leave a reply