четвртак, септембар 19

Makron doputovao u Beograd, na aerodromu Nikola Tesla ga dočekao Vučić

0
40

Beograd, 29. avgusta 2024. – FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je u Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić, kao i ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar i ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović.

Vučić dočekao predsednika Francuske Emanuela Makrona ispred Palate Srbija

Francuskog predsenika Vučić je dočekao je ispred Palate „Srbija“ uz najviše državne počasti.

Francuskom predsedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj garde, i uz intoniranje himne Francuske i Srbije.

Pored Vučića, Makrona su dočekali i predsednik Vlade Miloš Vučević i ministri u Vladi Srbije – Siniša Mali, Bratislav Gašić, Aleksandar Martinović, Tanja Mišćević, Jelena Begović, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Husein Memić, Irena Vujović, Zlatibor Lončar.

Nakon svačanog dočeka uslediće sastanak dvojice predsednika, posle čega će od 19.40 sati biti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija u „Palati Srbija“.

Dvojica predsednika obratiće se medijima u 19.45 časova kada su planirane izjave za medije.

Beograd, 29. avgusta 2024.- FOTO TANJUG/ MARKO ÐOKOVIÆ/ nr

Predsednik Francuske stigao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, sa ciljem da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je od velikog značaja što će sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarati o veoma bitnim pitanjima, uključujući vojno-tehničku saradnju.

Vučić je rekao da nije sve završeno kada je reč o vojno-tehničkoj saradnji i kupovini aviona „Rafal“ i da „nije to više pitanje cene, to je pitanje određenih garancija“.

Predsednik je govorio i o drugim segmentima Makronove posete Srbiji.

„Pogledajte kako je poseta podeljena. Ići ćete u posetu ‘Šnajderu’, što znači poziv na saradnju u oblasti inovacija, nauke, tehnologije, veštačke inteligencije i dolazak novih francuskih investitora. Obilazak onoga što je važno na aerodromu, završni radovi, jer naš aerodrom postaje najveći vazdušni hab u ovom delu Evrope“, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji biti potpisano mnogo važnih dokumenata iz oblasti energetike, razvoja, kulture, odbrane, gotovo svih sfera društvenog života.

Vučić i Makron će razgovarati i o pitanjima u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), budući da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.

Beograd, 29. avgusta 2024.-FOTO TANJUG/ MARKO ÐOKOVIÆ/ nr

Takođe, Makron će posetu iskoristiti kako bi ponovo potvrdio podršku Francuske evropskom putu Srbije.

Makron u Srbiju dolazi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a kako je rečeno Tanjugu, dijalog i saradnja između Francuske i Srbije su nastavili da jačaju, što je još jednom pokazala zvanična poseta predsednika Vučića Francuskoj u aprilu 2024.

Poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati.

Aktuelni francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Makron je izjavio danas da ponovo dolazi u Srbiju sa jednostavnom porukom – Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama potrebna je snažna i demokratska Srbija u njihovom okrilju i Srbiji je potrebna jedna snažna i suverena EU da brani i promoviše njene interese, uz poštovanje svog identiteta.

Francuski predsednik je napisao u autorskom tekstu za današnju „Politiku“ da njegova poseta Beogradu predstavlja nove etapu za bilateralnu saradnju, strateško partnerstvo koje se gradi i da je to jedna poruka poverenja zajedničke budućnost.

Drugog dana posete, 30. avgusta, Makron će otići u Novi Sad gde će u 10.30 sati posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke.

Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsednika Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji „InGrid- Schneider Electric LLC“ u Novom Sadu.

Razmenjeno 12 potpisanih dokumenta o saradnji SR i FR,među njima i ugovor za Rafale

Beograd, 29. avgusta 2024.-  FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ nr

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona u Palati Srbija razmenjeno je 12 potpisanih dokumenta o saradnji dve zemlje u više oblasti, među kojima je i ugovor o nabavci aviona „Rafal“ i prateće robe i usluga.

To su Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske agencije za razvoj (AFD) u pogledu međusobne saradnje, koji su razmenili premijer Miloš Vučević i generalni direktor Francuske razvojne agencije Remi Riu.

Aneks 2 Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji razmenili su prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i ambasador Francuske Republike u Beogradu Pjer Košar.

Trostrani ugovor o partnerstvu pod okriljem Fonda za tehničke ekspertize i prenos iskustava između Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije, Francuske agencije za razvoj i Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza razmenili su potpredsednik vlade i ministar životne sredine Irena Vujović i potpredsednik Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza Paskal Pelen.

Izjavu o namerama o saradnji u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru Srbije i Francuske razmenili su ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović i ambasador Francuske Pjer Košar.

Sporazum o interesu između Vlade Srbije, SUEZ International SAS i Vinci Construction Grands Projects SA, u odnosu na projektovanje, izgradnju, finansiranje, rad i održavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu razmenili su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i zamenica predsednika i generalnog direktora SUEZ Sabrina Susan.

Izjavu o namerama između Vlade Srbije i međuministarskog delegata za strateško snabdevanje rudama i metalima Francuske o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina razmenili su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i međuresorni delegat za nabavku strateških metala i minerala Benžamen Galzo.

Pismo o angažovanju za procenu potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji u okviru Memoranduma o razumevanju između EDF i Vlade Srbije razmenili su ministarka Đedović Handanović i izvršni direktor grupe EDF Gzavije Irsa.

Beograd, 29. avgusta 2024.- FOTO TANJUG/ MARKO ÐOKOVIÆ/ nr

Ugovor o nabavci aviona „Rafal“ i prateće robe i usluga razmenili su ministar odbrane Bratislav Gašić i izvršni direktor i predsedavajući Dassault Aviation Erik Trapije.

Pismo namere u vezi sa saradnjom Ministarstva zdravlja Srbije sa Bouygues Batiment International u oblasti razvoja Regionalnog instituta za onkologiju radiologiju Srbije razmenili su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Bouygues Batiment International Roberto Real.

Izjavu o namerama između ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i ministra visokog obrazovanja i istraživanja i ministra poljoprivrede i prehrambernog suverniteta Francuske u vezi sa saradnjom u oblasti nauke, istraživanja i inovacija razmenili su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador Francuske Košar.

Izjavu o namerama između ministra turizma i omladine Srbije i ministarskog delegata ispred Ministarstva privrede, finansija, industrijskog i digitalnog suvereniteta, nadležnog za poslove privrede, turizma i potrošača Francuske o saradnji u oblasti turizma potpisali su ministar turizma i omladine Husein Memić i ambasador Košar.

Ugovor o kreditnom aranžmanu između Akcionarskog društva Elektromreže Srbije Beograd i Francuske agencije za razvoj razmenili su direktor EMS Jelena Matejić i generalni direktor AFD Remi Riju.

Vučić: Makron još jednom pokazao poštovanje prema srpskom narodu

Beograd, 29. avgusta 2024.- FOTO TANJUG/ MARKO ÐOKOVIÆ/ nr

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Palati Srbija da je predsednik Francuske Emanuel Makron posetom Srbiji još jednom pokazao poštovanje prema srpskom narodu.

„Poštovani predsedniče Francuske Republike, dragi Emanuel, dobrodošli još jedanput u Srbiju i veoma sam srećan što imam priliku da vas ugostim u Beogradu, a posebno zahvalnost na tome što ste kao jedan od retkih predsednika i premijera izrazili spremnost i želju da posetite i neki drugi grad osim Beograda“, rekao je Vučić u obraćanju u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Kaže da će sutra zajedno posetiti Novi Sad i imati razgovore u Šnajder Elektriku i u Matici Srpskoj.

„Mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju i što mi još jedan put pokazali poštovanje prema građanima ove zemlje, prema građanima Srbije, prema srpskom narodu. Mi u Srbiji to umemo da cenimo, umemo da poštujemo. Takođe želim da obavestim sve prisutne novinare da smo imali duge razgovore, da ćemo ih nastaviti večeras, verovatno do kasno u noć, imaćemo ih i sutra, o svim važnim strateškim pitanjima, kako bilateralne saradnje tako našeg puta ka EU, ali rekao bih i strateških odnosa u svetu i Evropi u celini“, rekao je Vučić.

Makron: Srbiji je mesto u EU, EU treba Srbiju

Beograd, 29. avgusta 2024.- FOTO TANJUG/ MARKO ÐOKOVIÆ/ nr

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da je EU potrebna jaka Srbija, dok je Srbiji potrebna jaka i suverena EU, kako bi branila njene interese.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, Makron je rekao da se vratio u Srbiju kako bi videli kako zajednički možemo da nastavimo dalje.

„U poslednjih pet godina puno toga je napredovalo, puno toga se promenilo, uprkos situaciji na međunarodnoj sceni. U poslednjih pet godina naši međunarodni odnosi i partnerstvo doživeli su novi uzlet. Tu je naša ekonomska saradnja, francuska preduzeća, dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima kao što su Beogradski metro, modernizacija aerodroma Nikola Tesla, na kojoj ćemo sutra obeležiti uspešno okončane radove, modernizacija mreže za elektrosnabdevanju, upravljanje otpadom ili saradnja u oblasti zdravstva“, rekao je Makron.

Naglasio je da su privredne delatnosti sve brojnije u oba smera i postižu sve veći uspeh, kao što pokazuju i razgovori koji su vođeni danas u Beogradu, ali i nešto ranije u Parizu.

„Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je gotovo 600 miliona evra i planira i dalje da razvija svoju aktivnost u Srbiji. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološko-energetskoj tranziciji u Srbiji. Ovi današnji sporazumi koji su potpisani su jako važni za sve to“, rekao je Makron.

Dodao je da je razmena dve zemlje u oblasti kulture i intelektualnih delatnosti takođe doživela novi uzlet i istakao da je Francuska bila počasni gost na Beogradskom sajmu pre nekoliko meseci.

„Sutra ću imati zadovoljstvo i čast da posetim jednu od vaših velikih nacionalnih kulturnih ustanova koja se nalazi u Novom Sadu. Kao što vidite, sve to napreduje, a kako da ne pomenem ovde i Olimpijske igre. Kako ne pomenuti uspehe sporta i sportista koji nas približavaju, počevši od Novaka Đokovića. Vi imate vašeg heroja koga ste vi ovde slavili kada se vratio u Srbiju. Mi smo ga isto takođe slavili u Francuskoj. On je postigao neverovatan uspeh“, poručio je Makron.

Leave a reply