четвртак, септембар 19

(VIDEO) Njihova sudbina se i dalje ne zna… U Nišu obeležen Međunarodni dan nestalih

0
62

Na prostorima bivše Jugoslavije traga se za više od devet hiljada nestalih lica, u vezi sa ratnim sukobima koji su se odvijali na ovim prostorima. Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih.

Budimir Milenković je rodom iz Prištine. Drugog avgusta 1999. godine ubijen mu je otac Momčilo, a brat Svetomir je nestao. Od tada do dana današnjeg ne zna gde mu se brat nalazi.

Njegov slučaj, nažalost, nije jedni. Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, još se traga za više od devet hiljada nestalih u ratnim sukobima devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije. Među njima je i otac Slavice Jovanovski koji je nestao u Gnjilanu.

Tog dana kada su ga odveli, više se nikad nije vratio. Ne znam ništa o njemu od tada, kaže Slavica.

Crveni Krst Srbije je 2009 godine preuzeo rad sa porodicama, pokretanje zahteva, priprema porodica za identifikcaiju, kaže stručni saradnik Crvenog Krsta u Nišu Aleksandra Savić.

Međunarodni dan nestalih obeležava se svake godine 30. avgusta, kada se poziva na solidarnost sa članovima porodica, ukauzuje na probleme sa kojima se suočavaju i njihovo pravo da znaju sudbinu svojih voljenih nestalih u sukobima.

Leave a reply