петак, септембар 20

(VIDEO) Počinje škola!

0
45

Sve je spremno za povratak đaka u školske klupe 2. septembra. Saradnja roditelja i nastavnika za dobrobit đaka je najvažnija, kažu niški prosvetari. Ove godine nastavlja se merama za borbu protiv nasilja i primenom Pravilnika koji je sredinom prošle godine usvojilo Ministarstvo prosvete.

Novina je da će ih od ove školske godine u odeljenjima biti najviše 28.

To je dobro za sve nas. Idelan rad je sa 25 ili 26 đaka. Mi ćemo otvaranjem novog odeljenja ispuniti tu formu i moći još kvalitetnije da radimo, kaže direktorka OŠ „Stefan Nemanja“ Aleksandra Projović.

Prošle godine novi Pravilnik Ministarstva prosvete doneo je brojne novine u drugom polugodištu – od drugog razreda osnovne škole do kraja srednje škole učenicima ocena iz vladanja ulazi u prosek, uveden je i društveno koristan rad.

 

Novina je da učenik koji načini treći nivo nasilja može da se udalji iz škole na određeni broj dana. Mi nismo to imali do sad, nego smo vodili disciplinski postupak, izrečene su mere i bio je društveno koristan rad, kaže Projovićeva.

Stroža su pravila i za oblačenje i za mobilne telefone.

Mobilni u vreme nastave nema nikavu upotrebnu svrhu. Može da bude odložen u kutiju da sačeka učenika kako bi mogao kasnije da pozove roditelje, kaže direktor OŠ „Njegoš“ Bojan Krstić.

Tu su i češća komunikacija roditelja i nastvnika.

Kada roditelji budu svesni da smo svi na istoj strani nema potrebe za primenom sankcija, kaže Projevićeva.

Sve kreće od baze, od kuće. Kad ih naučimo kako se treba ponašati na učlici, u bioskopu, u školi i kad im prenesemo to elementarno kućno vaspitanje, onda će potreba za represijom i za kaznama biti mnogo manja, kaže Krstić.

Ono što ostaje i dalje su školski policajci, a direktori su prošle nedelje imali sastanke sa nadležnima.

Leave a reply