недеља, новембар 24

Da li se isplati praviti zimnicu?

0
148

Tek što se pregrmelo opremanje đaka za školu i kupovina ogreva, stigao je red na zimnicu. Suša je obrala dosta povrća pa se ne mogu očekivati niske cene, iako je kvantaš nešto povoljniji od zelene pijace. Pokušali smo da saznamo odgovor na pitanje “Da li se isplati praviti zimnicu?”.

Iako su cene na niškoj Kvantaškoj pijaci niže u odnosu na prošlu godinu, kupaca ima manje. Ipak, za zimnicu se već kupuje, doduše ne u onolikoj meri kao ranije.

U Nišu na Kvantašu je mnogo jeftinije nego u Pirotu. S obzirom na to da je takva situcija, nije skupo, uložen trud, rad..Pripremili smo ajvar, salate, džem

– Sad sam kupila paradajz za ljutenicu, tražim i ljute da bih ubacila unutra. Ja sam oduševljena ovim paradajzom. Juče sam bila. Dole je po 130, 150, skup je, ali kad se mora, ja sam u penziji, imam vremena za spremanje

– Pripremam ajvar za zamrzivač. Ispeče se papirka, posle ide so, sve se to lepo isprži, kažu kupci.

Prodavci kažu da je suša uticala na rod ove godine.

Vrlo je slabo, kvalitet nema kao što je bio. Nije to to , nema roda toliko. Ajvarka je 130 dinara, šljiva 50, dinja 60, paradajz 60, šargarepa 80, krompir 400, luka 450 džak. Prošle godine je bio 500, 600, kaže prodavačica na kvantašu. 

Na zelenoj pijaci u Nišu cene su u odnosu na prošlu godinu malo veće. Paradajz košta 150 dinara, krastavac od 120 do 150 dinara, paprika od 150 do 250 po kilogramu, zavisno od kvaliteta.

Za sada kupuju ljudi, ali biće to malo kasnije. Deca, škola, troškovi, svi čekaju drugi deo septembra. Kupuju na kutiju – dve ajvarku, kaže prodavac. 

Ipak, bez zimnice se ne može.

– Sem krastavčića, sve sam završila. Ajvar, peglane, barene, slatka, džem, sve

– Spremam ajvar, turšiju, pinđur

Nikakav tajni recept. Ljutenica, paradajz, ljuta paprika. So, šećer

-Nikakva tajna tu nema. Lepo da se opere, da se lepo očisti, oljušti

– Nije mnogo poskupelo, ali paprika jeste. I nije kvalitet

-Kako je u Grčkoj, mi imamo super povrće, kažu Nišlije. 

Kad se spremi ajvar, kiseli se kupus, pa će i tada biti dosta posla.

Leave a reply