четвртак, септембар 19

Vučević: Multifunkcionalni kulturni centar objekat dostojan svakog evropskog grada

0
43

FOTO TANJUG

FOTO TANJUG

Premijer Miloš Vučević svečeno je danas otvorio Multifunkcionalni kulturni centar u Pirotu i istakao da je taj grad dobio objekat koji je dostojan svakog evropskog grada. Reč je o renoviranom objektu nekadašnjeg Doma vojske, a sada modernog multifunkcionalnog kulturnog centra.

Vučević je na otvaranju objekta podsetio da su nekadašnji domovi vojske, koje je Vojska otvarala u svakom većem mestu, bili između ostalog simbol snage države, ozbiljnosti.

„Onda su naišla teška vremena, kada smo gubili narod, teritorije, bili proterivani, bili na pragu da izgubimo vojsku, a Domovi vojske su nam negde bili

nepotrebni problemi, propadali, prokišnjavali, onda, Bogu hvala, opet je svanula neka nova zora, počela je da se budi Srbija, da jača, polako ali sigurno i bili smo u stanju da rešimo ovaj projekat na način kako dolikuje“, rekao je Vučević.

On je dodao da je Grad Pirot prepoznao značaj ovog projekta, a Ministarstvo kulture i Vlada su pomogli da se ovo desi.

„Pirot je dobio objekat koji je dostojan svakog evropskog grada i to ja kažem kao bivši gradonačelnik evropske prestonice kulture. Obišli smo i IT centar u

FOTO: TANJUG

okviru ovog objekta, gde smo saznali i da je firma iz Južnoafričke republike otvorila dve IT kompanije ovde u Pirotu“, rekao je Vučević.

Vučević je rekao i da je dobra stvar što se vojska vraća u Pirot, a takođe je i tokom boravka u Pirotu naveo da se traži strateški partner za Tigar AD.

„Nadam se da će grad definisati sve preduslove za gasifikaciju celog grada i moramo da čuvamo ono što nam je od boga dato, priroda, da ne zaboravimo odakle smo potekli, da čuvamo naše reke, šume i gore, ali da se istovremeno ekonomski razvijamo“, kazao je premijer Vučević.

Sa Vučevićem su bili i ministri Darko Glišić i Nikola Selaković. Selaković je istakao da svaki grad u Srbiji treba da ima ovakav izuzetan objekat kao što od danas Pirot ima.

„Ovim smo postavili standard i svi mogu da dođu u Pirot da vide kako treba da izgleda narodna biblioteka, a ona prelepa dvorana koju smo posetili danas, nešto je što južno od Beograda nema ni jedan grad. Od danas to ima Pirot. Ministarstvo kulture će, kao što je radilo do sada, inicirati nastavak ovakvih radova i u drugim gradovima Srbije-kazao je Selaković.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić podsetio je da je Pirot 2014. godine objekat Doma vojske otkupio od Vojske Srbije koja je od Grada dobila 11 stanova i ostatak u novcu, a procenjena vrednost je bila 900.000 evra.

„Kada smo postali vlasnici pitali smo se šta sada da radimo jer je objekat bio u veoma lošem stanju. Napravili smo projektnu dokumentaciju, obratil se Vladi Srbije i zaista naišli na ogromnu podršku, i Vlade Srbije, i Ministarstva za javna ulaganja i Ministarstva kulture. Dobili smo reprezentativan objekat, gde će ustanove kulture koje nisu imale dovoljno prostora da dobiju prostor, ali i organizacije koje se bave sportom, kulturom, folklore“, kazao je Vasić.

Vasić dodaje da će više od 1200 kvadrata, od ukupno oko 5.000 biti namenjeno razvoju IT sektora, a urađena je i potpuno nova sala Doma vojske sa 600 sedišta.

Leave a reply