четвртак, септембар 19

Ne droga! Preventivne akcije u romskim naseljima (VIDEO)

0
42

Nevladina organizacija „Yurom centar“ iz Niša pokrenula je mnoge na akciju nakon objavljivanja istraživanja, koje je pokazalo da je problem  zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u romskoj zajednici sve prisutniji. Već gotovo godinu dana radi Savetovalište čiji su stručnjaci dostupni za savet i pomoć, a organizuju se i brojne preventivne aktivnosti usmerene ka najmlađima.

Nakon alarmantnih podataka iz istraživanja Yurom centra o zloupotrebi droga kod romske populacije, pokrenute su brojne akcije, posebno preventivne.

„Najvažnije je da delujemo preventivno. Očekujemo pomoć od države, osnovnih škola, domova zdravlja, svih – da preventivno deluju da droga ne uđe ne samo u romska, već i u neromska naselja, ili ako je već ima, da se izbaci iz naselja. Jer, to uništava ljude, porodice, kompletno celo društvo, rekao je direktor Romskog kulturnog centra Svetislav Jovanović.

U romskim mahalama – preventivna akcija. Uz folklorni nastup podeljen je promo materijal o štetnosti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci ali i sa informacijama kome mogu da se obrate za pomoć i savet. Jer, istraživanje je pokazalo da roditelji uglavnom nisu znali na koja vrata da zakucaju.  A nekad ni hteli o tome da pričaju, to je bila tabu tema.

Osman Balić

„Tabu tema jer je to kod nas Roma sramota. Roditelji su se suočavali sa tim problemom, ćutali u svoja četiri zida sve dok to nije postalo vidljivo. I da, što je preterala Dara meru“, kaže  direktor YUROM centra Osman Balić.

Veliku ulogu u prevenciji ima samo okruženje u kojem deca rastu, roditelji i cela porodica.

„U ovom naselju toga nema, deca su još mala, idu u školu, poučavaju se od malena“, rekao je jedan sagovornik.

Koliko je važno razgovarati sa decom o svim opasnostima?

„Mnogo znači da razgovaramo sa našom decom da budu kulturna, vaspitana, školovana, da sutra imaju svoj hleb. Važno je da ne prave neke gluposti, da se ne drogiraju, da ne puše…“, smatra Jasmina Milićević.

Balić kaže da se droga u romskoj zajednici pojavila pre dvadesetak godina, kada su te supstance ušle prvo u najbogatije porodice.

„Sada je to postalo vrlo opasno, zato što su meta postali dečaci ili deca od 10-12 godina“.

Za manje od godinu dana, savetovalištu u prostorijama Yurom centra,  koje je oformljeno baš za prevenciju i borbu protiv psihoaktivnih susptanci, javilo se oko 300 osoba.

 

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a reply