четвртак, септембар 19

Izložba Đorđa Đorđevića u Paviljonu u Tvrđavi

0
36

Nakon dužeg vremena publici u Nišu će se samostalno predstaviti umetnik Đorđe Đorđević izložbom slika, pod nazivom „Celovitost“. Izložbu čine radovi njegove aktuelne umetničke produkcije, među kojima je i određeni broj ovogodišnjih slika. Izložba će biti otvorena u četvrtak 19. septembra u 19 časova u Paviljonu u Tvrđavi.

Počev od sredine osamdesetih godina dvadesetog veka opus apstraktnog slikarstva Đorđa Đorđevića razvija se konzistentno, beležeći suptilna pomeranja u smislu svođenja palete i repertora grafičkih simbola. Naglašajući mentalne i emotivno-ekspresivne kvalitete Đorđevićeve stvaralačke ličnosti, istoričar umetnosti Jovan Despotović primećuje njegovu sposobnost prenebregavanja pravila: „Ona mu omogućava da bez obzira na rizičan postupak ukrštanja međusobno isključujućih principa geometrizma i gestualnosti u istom slikovnom polju ipak pikturalni prizor održi u konzistentnom stanju u opravdanom kompozicionom poretku…“.
Svojim recentnim slikarstvom Đorđević pruža otpor zaglušujućoj užurbanosti svakodnevice. Osnovni činilac i jedinica ovih kompozicija je četvorougaonik, koji oličava stabilnost i
sklad, ali i neutralnost i podređenost većoj celini. Gestualno tretirane površine u odnosu poređenja sa sitnijim monohromnim poljima odražavaju likovno načelo o jedinstvu elemenata i dominanti, a to je ujedno i teza koju autor propituje na semantičkom nivou. Dakle, preneto na oblast društvenih odnosa to je načelo kolektivnih interesa, koje podrazumeva diskretnu korekciju individualnih htenja učesnika, svesno ustupanje dela ličnog digniteta radi integriteta zajednice. U svom autopoetskom tekstu Đorđe Đorđević naglašava da je sabornost akutna društvena potreba vremena u kome živimo.

Đorđe Đorđević je rođen 1949. godine u Beogradu. Diplomirao je na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu u Italiji 1972. godine. U periodu od 1974 do 1976. godine bavi se dizajnom tekstila za kožarsko-tekstilni kombinat „Viteks“ u Visokom, kod Sarajeva. Realozovao je dvadeset i pet samostalnih izložbi u Srbiji, Italiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Crnoj Gori i Ausriji i uzeo učešća na velikom broju kolektivnih izložbi. Delima je zastupljen u više javnih i privatnih kolekcija umetnisti. Član je ULUS-a od 1981. godine, a 1982. dobija status samostalnog umetnika. Živi i radi u Beogradu.

Leave a reply