четвртак, септембар 19

Predstavnici UNICEF-a u niškom Domu zdravlja(VIDEO)

0
29

Dom zdravlja Niš može da bude primer drugim primarnim zdravstvenim ustanovama za prenatalnu zdravstvenu zaštitu, ali je potrebno još raditi na podizanju svesti o važnosti dojenja u prvim danima novorođenčadi, ocenili su predstavnici UNICEF-a.

Ta organizacija dugo sarađuje sa Domom zdravlja, a ovoga puta razgovarali su o kontinuitetu nege kroz kućne posete novorođenim bebama sa akcentom na podršku deci sa teškoćama u razvoju.

Ulaganje u zdravlje dece u prvih 1.000 dana života – ulaganje za čitav život, kažu predstavnici UNICEF-a koji su posetili pedijatriju i razvojno savetovalište niškog Doma zdravlja. Ističu da su prvi dani života deteta najvažniji i da niški Dom zdravlja ima sve uslove da pruži adekvatnu zdravstvenu negu novorođenih beba.

„Dom zdravlja Niš može da bude primer drugim primarnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i šire u vezi programa ranog razvoja dece, ali treba još dosta raditi na podizanju svesti dojenja dece koje je na niskom nivou“, kaže Gagan Gupta viši savetnik UNICEF-a za zdravstvenu zaštitu majke i beba.

UNICEF već godinama sarađuje sa niškim Domom zdravlja u programu ranog razvoja, kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Snežana Zdravković.

„Dijagnostika je mnogo bolja nego pre deset godina i u tom smislu ranije se uočavaju smetnje kod dece, ali mnogo je bolje rano prepoznavanje smetnji razvoja kod dece“, kaže načelnica Službe za zdrastvenu zaštitu dece niškog Doma zdravlja, Snežana Zdravković.

Veliku ulogu u programu ranog razvoja dece ima i patronažna služba Doma zdravlja koja je produžena ruka pedijatrije, kaže Zdravkovićeva i dodaje da u razvojnom savetovalištu niškom Domu zdravlja rade stručni ljudi koji kontrolišu i prate rast i razvoj dece i obezbeđuju stimulativne tretmane ako je to potrebno.

https://youtu.be/CwhpgHYqEJA

Leave a reply