четвртак, септембар 19

Suša smanjila vodostaj Nišave

0
18

Vodostaj Nišave i dalje je nizak, uprkos nedavnim kišnim danima. Razlog tome je višemesečna suša. Veliki problem su i štetne hemijske supstance koje dospevaju do vode, jer mogu da unište biljni i životinjski svet, posebno kada je u koritu manje vode, upozoravaju u ribočuvarskoj službi “Južna Morava 2”.

Nekoliko kišnih dana nije bilo dovoljno da Nišava naraste. Zbog višemesečne suše vodostaj je i dalje nizak. U ribočuvarskoj službi “Južna Morava 2” kažu da je leto bilo loše za vodotokove.

Nizak vodostaj uvek je problem za dešavanje incidenata. Nizak vodostaj bilo koje reke dovodi do toga da bilo šta što se upusti u reku, izazvaće neki incident. Nema pomoći. To su vremenske prilike na koje mi ne možemo da utičemo. Tu utiče savest ljudi, što fizičkih, što pravnih lica, što privrede. Samo da se molimo da ispoštuju pravila u najgorem periodu sa sušama. Idealno rešenje je da fabrike stanu sa radom. Reke su toliko bile male da ne mogu da prihvate otpadne vodekaže direktor Ribarskog područja “ Južna Morava 2″ Nikola Kumanović.

Ispuštanje štetnih supstanci u vodu može da dovede do uginuća riba. Kumanović kaže da bi rešenje bilo u filterima za prečišćavanje, ali da su oni skupi i da pojedine fabrike nemaju novac za to.

Bilo kakva ispuštanja iz fabrika otpadnih voda na nizak vodostaj, uz visoke temperature, drastično utiču na kvalitet voda i biljni i životinjski svet. Dovoljno je da neku cisternu operete u reci, na tako maloj vodi na visokim temperaturama sigurno će doći do uginuća manjeg obima. , kaže Kumanović. 

Smatra da se klima menja i da će biti sve više sušnih perioda.

Možemo da gledamo u nebo i da se molimo tom vremenu da padne kiša ili da imamo komunikaciju sa velikim hidroakumulacijama koje bi mogle da osveže reke, eventualno preko Zavojskog jezera ili preko Bovanskog jezera, da se ispusti neka količina vode i da se malo popravi taj vodostaj, kaže Nikola Kumanović. 

Ribočuvarsko područje “Južna Morava 2” pokriva tri sektora – Niš, Prokuplje i Kuršumliju. Toplica I Kuršumlija su obično bile kritične u kišnom periodu. To su bujične vode kod kojih uz velike kiše vodostaj dramatično naraste. Sad je situacija obrnuta – vodostaj je znatno niži od uobičajenog za ovo doba godine.

Leave a reply