четвртак, септембар 19

Delegacija Grada Niša na obeleževanju Dana Istočnog Sarajeva

0
16

U duhu bratske saradnje gradova Niša i Istočnog Sarajeva, a povodom obeležavanja Dana grada i krsne slave Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog, u gradu nastalom pre tačno 31 godinu, boravila je delegacija našeg grada koju su činili zamenik gradonačelnika Niša Luka Gašević i Miloš Đorđević, član Gradskog veća.

Oni su prisustvovali svečanom prijemu u Gradskoj kući Istočnog Sarajeva, koji je organizovao gradonačelnik Ljubiša Ćosić za predstavnike svih bratskih gradova, kao i Svečanoj Akademiji u novosagrađenom Narodnom pozorištu.

Pored delegacije Niša, Danima Istočnog Sarajeva prisustvovali su i predstavnici drugih gradova, poput ruskog Krasnodara, Budve, Herceg Novog, Plužina, Novog Sada i Sombora, kao i Đorđe Todorov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije.

Pored susreta sa načelnikom Ćosićem i razgovora o nastavku uspešne saradnje dva grada i realizacije novih projekata i ideja, niška delegacija imala je priliku i za brojne susrete sa kolegama iz drugih lokalnih samouprava i razmenu iskustava o funkcionisanju lokalnih zajednica i javnih sistema. To je bila i prilika za stvaranje novih kontakata i razgovora o povezivanju, pre svega u cilju stvaranja boljih uslova za život i lakšeg rešavanja svakodnevnih problema građana.

Predstavnike Niša ugostio je i Milovan Bjelica načelnik Opštine Sokolac, jedne od opština u sastavu Grada Istočnog Sarajeva. U razgovoru je razmotrena mogućnost saradnje u više oblasti i uspostavljanje što bližih i boljih odnosa, jer, kako je rekao načelnik Bjelica, povezuje nas činjenica da su rukovodstva, građani i privreda Niša i okoline, pružili nesebičnu pomoć i podršku, kako borcima, tako i srpskom narodu sarajevsko-romanijske regije i uopšte srpskom narodu sa one strane Drine, u najtežem periodu njihovog opstanka na ovim prostorima i periodu stvaranja Republike Srpske, od 1992. do 1995. godine.

Zamenik Gašević i većnik Đorđević obišli su i Srpsko vojničko spomen-groblje Novi Zejtinlik u Sokocu, položili cveće i poklonili se senima preko 1000 boraca sarajevsko-romanijske regije, stradalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Takođe, delegacija Niša posetila je i manastir Svetog Đorđa – Sokolicu, na čijim se zidovima, umesto freskopisa, nalaze imena svih (oko 4200) poginulih srpskih boraca sarajevsko-romanijske regije, stradalih u ratu u prvoj polovini devetesetih.

Nezaobilazni deo programa niške delegacije bio je i obilazak spomen-obeležja doktoru Miodragu Laziću, uvaženom rodoljubu, ratnom hirurgu, književniku i primarijusu kome se narod Istočnog Sarajeva zahvalio podizanjem spomenika na Trgu Srbija u centru grada.

,,Ljubav i nesebična žrtva dr Lazića prema srpskom narodu sa one strane Drine i Srpske Krajine, označili su početak i uspostavili temelje izgradnje čvrstog odnosa Niša i Istočnog Sarajeva, a podizanje spomen-obeležja u njegovu čast je večno svedočanstvo tome i zavet njemu nas obavezuje da nastavimo da gradimo najbolje moguće veze i ubuduće“, poručio je zamenik Gradonačelnika Niša Luka Gašević.

Da podsetimo, saradnja Niša i Istočnog Sarajeva je 2022. godine ozvaničena potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju, čiji je glavni cilj očuvanje i razmena kulturnih, tradicionalnih, nacionalno-patriotskih, verskih i svih drugih vrednosti srpskog naroda sa obe strane Drine.

Leave a reply